Acasă Preuniversitar Consiliul Național al Elevilor a dat în judecată Ministerul Educației/ Elevii cer...

Consiliul Național al Elevilor a dat în judecată Ministerul Educației/ Elevii cer retragerea ordinului privind obligativitatea cursurilor online

Consiliul Național al Elevilor anunță că depus o plângere prealabilă în contenciosul administrativ prin care cere Ministerului Educației abrogarea ordinului privind obligativitatea cursurilor online. Elevii spun că ministerul obligă elevii să participle la cursurile online, dar nu le pune la dispoziție și calculatoare, iar sute de mii de elevi din România se află în imposibilitatea de a accesa resurse educaționale online, fiind lăsați în afara sistemului de învățământ.

”În săptămânile ce au urmat măsurii de închidere a școlilor, s-a recomandat desfășurarea cursurilor în spațiul online. Societatea civilă a subliniat în repetate rânduri faptul că nu toți elevii și profesorii au acces la device-uri electronice (telefon mobil, tabletă, PC, laptop) sau Internet și a solicitat demararea urgentă a procedurilor de achiziție de instrumente digitale de către Guvernul României, pentru a garanta participarea la educație a tuturor beneficiarilor primari pe timp de pandemie. Însă, din păcate, măsurile întârzie să apară, iar Ministerul Educației și Cercetării nu a realizat încă o centralizare a cazurilor de elevi și cadre didactice dezavantajate”, arată elevii într-un comunicat de presă.

„Încă de la începutul lunii martie, când cursurile au fost suspendate din cauza crizei provocate de COVID-19, Consiliul Național al Elevilor a înaintat propuneri către Ministerul Educației și Cercetării pentru garantarea accesului la educație. Ordinul ministrului Educației și Cercetării nr. 4135/2020 limitează dreptul la educație nu doar pentru cei 300.000 de elevi din comunitățile social-dezavantajate, ci pentru toți elevii care nu au confortul de a participa la cursurile online din diverse motive cât se poate de obiective: într-o familie cu un singur calculator în casă, cu părinți ce îl utilizează pentru a realiza telemunca, școala online devine o utopia”, a declarat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor. Aceasta spune că formulat o plângere prealabilă în temeiul legal prezentat în Legea contenciosului administrativ, prin care solicităm Ministerului abrogarea OMEC nr. 4135/2020. Acțiunea întreprinsă de CNE este motivată de măsurile discriminatorii adoptate recent de minister.

”Astăzi, 27 aprilie 2020, MEC încă nu a prezentat un plan concret pentru respectarea dreptului la educație pentru toți copiii pe care noi îi reprezentăm, iar această încălcare flagrantă a unui drept fundamental nu poate fi trecută cu vederea de reprezentanții elevilor. Dacă  Ministerul a decis să impună măsuri de continuare a procesului educațional doar pentru o parte dintre elevi, condiționând accesul la educație pe criteriul social și economic, noi nu vom face acest lucru și vom lupta pentru ca acei elevi să beneficieze de procesul instructiv-educativ, așa cum prevede și Constituția României. Educația nu ar trebui să fie despre majorități și minorități, ci despre fiecare elev în parte.”, a mai spus Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Elevii argumentează că  România este statul european cu cel mai mare nivel al riscului de sărăcie sau excluziune socială în rândul copiilor. Peste o treime (38,1%) dintre copiii României sunt în risc de sărăcie sau excluziune socială, ceea ce înseamnă că trăiesc în gospodării cu o intensitate scăzută a muncii sau se confruntă cu deprivarea materială ori cu un nivel scăzut al veniturilor (de exemplu, pentru o familie cu doi părinți și doi copii, un venit scăzut înseamnă un venit sub 1946,7 lei/lună).

Citiți și: Elevii cer retragerea ordinului privind obligativitatea cursurilor online/ Cele două scenarii propuse de Consiliul Național al Elevilor pentru anul școlar 2019-2020

Articolul precedentPatriarhia Română: Educația sexuală obligatorie, un atentat la inocența copiilor
Articolul următorVIDEO: Klaus Iohannis: Grădinițile, școlile si universitățile nu se redeschid până în septembrie