Acasă Preuniversitar Când se pun absențe pentru lecțiile online/ Răspunsul Silviei Mușătoiu, consilier la...

Când se pun absențe pentru lecțiile online/ Răspunsul Silviei Mușătoiu, consilier la Ministerul Educației

Silvia Mușătoiu, consilier la cabinetul ministrului Educației, a răspuns, pe pagina sa personală de Facebook, la întrebarea dacă se pun absențe pentru lecțiile online.

Profesoara de matematică de la Colegiul Național ”Gheorghe Șincai” din Capitală a explicat cele două cazuri în care se pun sau nu absențe. În primul rând dacă părintele declară că elevul are calculator și internet, atunci elevul va fi monitorizat. Dacă părintele declară că elevul nu are tot ce-i trebuie, atunci dirigintele transmite direcțiunii cazul/cazurile de imposibilitate a participării la învățare. În cazul acesta nu se contorizează absențele, dar școala, împreună cu inspectoratul și cu comunitatea locală, încearcă să rezolve rapid problema cu care se confruntă copilul, arată Silvia Mușătoiu.

Ce a scris Silvia Mușătoiu:

  • Astăzi am auzit din nou, de la niște elevi (nu din școala mea, din altele, unele prestigioase) întrebarea care exprimă esența interesului unor elevi pentru învățătură: Se pun absențe? (era vorba de lecțiile on-line).
    Mi-am permis să le răspund. Poate răspunsul meu lămurește această dilemă…
  • Profesorul diriginte întreabă părinții dacă elevii au terminal propriu și conexiune la internet (însemnând că elevul nu partajează acest terminal cu alți membrii ai familiei). Dacă părintele declară că are, atunci prezența elevului trebuie monitorizată (și pentru ca părintele să știe dacă propriul copil a urmărit școala on-line sau nu, în condițiile în care nimic nu-l împiedica – vorbim de învățământul ”cu frecvență”).
  • Dacă părintele declară că elevul nu are ce-i trebuie, dirigintele transmite direcțiunii cazul/cazurile de imposibilitate a participării la învățare. În cazul acesta nu se contorizează absențele , dar școala, împreună cu inspectoratul și cu comunitatea locală încearcă să rezolve rapid problema cu care se confruntă copilul. Abia după ce/dacă s-a rezolvat problema de logistică și părintele confirmă că s-a rezolvat se va monitoriza frecvența. Altfel nu! Asta înseamnă că ”părintele asigură condiții”, nicidecum că ar fi obligați să le cumpere laptop.
  • Cu profesorii care nu dețin laptop (sau echivalent) sau internet este muuuult mai ușor: ei pot merge la școală (unde sigur există ceva aparatură) și își pot ține de acolo lecția în clasa goală, cu respectarea regulilor de distanțare (școlile au fost deja dezinfectate).
  • E simplu, doar să vrem…Cu cât reușim să acoperim anul acesta mai bine, cu atât ne va fi mai ușor anul următor. Sănătate!

Articolul precedentConsiliul Național al Elevilor cere ca examenele naționale să aibă loc în iulie
Articolul următorMonica Anisie, mesaj pentru elevi: În perioada imediat următoare, vom transmite toate răspunsurile