Acasă Actualitate OFICIAL Cum se încheie mediile pe semestrul al doilea/ Ordinul de ministru,...

OFICIAL Cum se încheie mediile pe semestrul al doilea/ Ordinul de ministru, în Monitorul Oficial

pixabay.com
pixabay.com

Notele luate de elevi la cursurile online vor fi trecute în catalog cu acordul părinților, arată regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, ce a fost modificat în sensul introduceriii unor prevederi speciale pentru situațiile școlare care apar în semestrul al doilea, în contextul școlii online.

Modificările au fost prevăzute într-un ordin de ministru, publicat vineri în Monitorul Oficial. Sunt prevăzute situații pentru încheierea pentru fiecare ciclu de învățământ. Ordinul stabilește că aceste prevederi se aplică în anul școlar 2019-2020.

Ordinul prevede că nu se vor mai susține lucrările scrise pentru semestrul al II-lea  (teze), iar mediile vor fi încheiate cu minimum două calificative/note.

În final, documentul prevede că, pentru anul școlar 2020-2021, transferul copiilor și al elevilor se va realiza în perioada 25 august – 7 septembrie 2020.

Situațiile in care pot fi încheiate medii prevăzute în ordinul de ministru: pentru învățământul primar

 1. dacă elevul are cel puțin două calificative pe semestrul al II-lea și nu se poate valorifica activitatea on-line, atunci situația școlară semestrială se poate încheia doar cu aceste două calificative.
 2. dacă elevul are cel puțin două calificative pe semestrul al II-lea și se poate valorifica activitatea on-line, atunci situația școlară semestrială se poate încheia și cu mai mult de două calificative
 3. dacă elevul are doar un calificativ pe semestrul al II-lea și nu se poate valorifica activitatea desfășurată on-line, atunci al doilea calificativ va fi considerat calificativul care reprezintă media elevului din primul semestru
 4. dacă elevul are doar un calificativ pe semestrul al II-lea și se poate valorifica activitatea desfășurată on-line, atunci situația școlară se poate încheia cu cel puțin două calificative
 5. dacă elevul nu are niciun calificativ în semestrul al II-lea și nu se poate valorifica activitatea on-line, atunci media semestrului I devine media anuală.
 6. dacă elevul nu are niciun un calificativ în semestrul al II-lea și se poate valorifica activitatea on-line, atunci situația școlară semestrială se poate încheia cu cel puțin două calificative.

 Pentru învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal

 1. dacă elevul are cel puțin două note pe semestrul al II-lea și nu se poate valorifica activitatea on-line, atunci situația școlară semestrială se poate încheia doar cu aceste două note.
 2. dacă elevul are cel puțin două note pe semestrul al II-lea și se poate valorifica activitatea on-line, atunci situația școlară semestrială se poate încheia și cu mai mult de două note
 3. dacă elevul are doar o notă pe semestrul al II-lea și nu se poate valorifica activitatea desfășurată on-line, atunci a doua notă va fi considerată nota care reprezintă media elevului din primul semestru
 4. dacă elevul are doar o notă pe semestrul al II-lea și se poate valorifica activitatea desfășurată on-line, atunci situația școlară semestrială se poate încheia cu cel puțin două note
 5. dacă elevul nu are nicio notă în semestrul al II-lea și nu se poate valorifica activitatea on-line, atunci media semestrului I devine media anuală.
 6. dacă elevul nu are nicio notă în semestrul al II-lea și se poate valorifica activitatea on-line, atunci situația școlară semestrială se poate încheia cu cel puțin două note.
 7. dacă media primului semestru este mai mică decât 5 și nu se poate valorifica activitatea on-line, atunci cadrul didactic decide împreună cu elevul/părintele/susținătorul legal data la care acesta poate susține o lucrare scrisă/un proiect prin care să fie notat, iar nota de la această evaluare devine media anuală.
 8. dacă media primului semestru este mai mică decât 5 și se poate valorifica activitatea on-line, atunci media semestrului al II-lea poate fi încheiată cu cel puțin două note.

IMPORTANT: valorificarea activității on-line prin calificative/notă se face cu acordul elevului sau cu acordul părintelui/susținătorului legal.

Pentru elevii din învăţământul profesional şi ethnic:

 încheierea situaţiei şcolare la modulele studiate doar în semestrul al II-lea, pentru care nu poate fi valorificată activitatea online, se desfăşoară astfel: cadrul didactic decide împreună cu elevul sau părintele data la care acesta poate susţine o lucrare scrisă/un proiect prin care să fie notat, iar această notă devine media anuală.

Articolul precedentProgramele de pregătire pentru profesori vor fi online/ Care sunt condițiile
Articolul următorCe măsuri trebuie să ia școlile când primesc elevii/ Regulile impuse de Ministerul Educației