Acasă Universitar Oficial: Laserul de la Măgurele, pe lista obiectivelor de interes național

Oficial: Laserul de la Măgurele, pe lista obiectivelor de interes național

Guvernul a adoptat miercuri hotărârea prin care Laserul de la Măgurele (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics ELI-NP) devinea Instalație de Interes Național a României. În cadrul sedinței Guvernului României de astăzi, 27.05.2020, a fost aprobată Hotârârea privind completarea listei instalaţiilor şi obiectivelor speciale de interes naţional, finanţate din fondurile Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

Ministerul Educației anunță că lista instalaţiilor şi obiectivelor speciale de interes naţional, finanțate de Ministerului Educației și Cercetării, de la bugetul de stat, capitolul „Cercetare fundamentală și cercetare-dezvoltare”,  cuprinde un număr de 30 de poziții, selectate în urma evaluării pe baza metodologiei și criteriilor stabilite prin ordin de ministru. La acestea se adaugă, începând de astăzi, 27.05.2020, Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), administrată de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH) București, institut aflat în coordonarea Ministerulul Educației si Cercetării.

Ministerul arată că Laserul de la Măgurele a atins un nivel de maturitate tehnică și funcțională, fiind în parametrii proiectați și are un rol de suport major pentru activitatea de cercetare-dezvoltare în domenii strategice, asigurând, totodată, suportul științific, tehnic și logistic pentru cooperări internaționale, inclusiv în diverse programe de infrastructuri pentru cercetare la care România este parte.

”La această dată, România dispune de cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume în domeniul laserelor de mare putere. În cadrul acesteia, au fost recepționate și sunt date în exploatare: clădirile speciale și sistemul geotermal care asigură condițiile de mediu necesare funcționării aparaturii științifice, sistemul de lasere de mare putere cu două brațe de 10 PW, două brațe de 1 PW, două brațe de 100 TW, laboratorul de ținte pentru interacția laser cu materia, laboratorul optic, precum și toate ansamblurile experimentale prevăzute de proiectele tehnice ale experimentelor, aprobate de Comitetul Științific Internațional al ELI-NP. Pe lângă confirmarea funcționalității și livrarea parametrilor proiectați pentru Sistemul Laser de Mare Putere, au fost realizate și primele experimente cu acesta la brațele de putere mai mică, ceea ce reprezintă o premieră mondială. Este absolut necesară susținerea operării acestui sistem pentru demararea experimentelor preconizate în această perioadă, având în vedere că până la șfârșitul anului 2020, urmează să fie montate și camerele de interacție necesare operării laserului la puterea maximă” se arată într-un comunicat de la Ministerul Educației.

Citiți și Laserul de la Măgurele, pe lista obiectivelor de interes național – proiect

Articolul precedentCCR: Legea care reglementează învăţământul online, neconstituțională/ Sesizareaa fost făcută de Klaus Iohannis
Articolul următorKlaus Iohannis sesisează CCR pentru titularizarea profesorilor care nu-și găsesc post, cu toate că obțin cu medii peste 7 timp de 3 ani la rând