Acasă Actualitate DOCUMENT BAC 2020: Competențele orale la română, limba străină și digitale se...

DOCUMENT BAC 2020: Competențele orale la română, limba străină și digitale se echivalează cu media aritmetică din anii de studiu

Bacalaureat 2020

Nivelul de competență lingvistică de comunicare orală în limba română/ limba maternă la examenul de bacalaureat național 2020 se stabilește în urma echivalării cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat pe parcursul învățământului liceal, la disciplina limba română  și limba maternă, arată metodologia publicată în Monitorul Oficial.

În funcție de mediile pe care le obțin astfel, elevii pot primi următorele niveluri de competenă:

  • Nivel ”utilizator mediu” pentru media cuprinsă între 5 și 6.99
  • Nivel ”utilizator avansat” pentru media cuprinsă între 7 și 8.49
  • Nivel ”utilizator experimentat” pentru media cuprinsă între 8.50 și 10

În ceea ce privește nivelul de competență într-o limbă de circulație internațională,  echivalarea se face prin media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute obținute de candidat pe parcursul învățământului liceal la limba modernă aleasă pentru susținerea probei.

Pentru limba străină nivelul unic de competență se acordă astfel:

Calificativul A1- pentru media cuprinsă între 5 și 5.99

Calificativul A2 -pentru media cuprinsă între 6 și 6.99

Calificativul B1- pentru media cuprinsă între 7 -8.49

Calificativul B2 – pentru media cuprinsă între 8.50 și 10

Cadidații care au obținut recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor în limbi străine au dreptul la recunoașterea și echivalarea rezultatelor de la aceste examene cu proba de competențe lingvistice într-o limbă de circulație internațională.

În privința echivalării competențelor digitale de la bacalaureat 2020, nivelul de competență se stabilește calculând un punctaj de la 5 la 10 în baza mediei aritmetice, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat la orele de tehnologia informației și a comunicațiilor în clasele a IX-a și a X-a. Cei care au obținut certificate de competențe digitale cu recunoaștere europeană au dreptul la recunoașterea și echivalarea acestora pentru bacalaureat.

Nivelul de competență digitală se stabilește astfel:

Utilizator începător pentru media cuprinsă între 5 și 5.99

Utilizator de nivel mediu pentru media cuprinsă  între 6 și 6.99

Utilizator avansat pentru media cuprinsă între 7 și 8.49

Utilizator experimentat pentru media cuprinsă între 8.50 și 10

Documentul prevede și situația în care candidații la examenul de bacalaureat național 2020 care nu au studiat disciplina tehnologia informației și a comunicațiilor sau echivalente. Aceștia susțin proba de evaluare a competențelor digitale (proba D) în baza procedurii Centrului Național de Evaluare și Examinare nr. 177/2019 pentru organizarea și desfășurarea probei de evaluare a competențelor digitale (proba D) – examenul de bacalaureat național 2019.

Echivalările se fac în perioada 11-17 iunie de către comisiile de bacalaureat de echivalare și recunoaștere a competențelor lingvistice și digitale.

Articolul precedentAntonia PUP, președintele CNE, critică lipsa dezbaterii privind transportul elevilor: Unde sunt elevii în toată situația asta?
Articolul următorAdmiterea online la Universitatea Al.I. Cuza din Iași/ Facultățile țin cont de media de la Bacalaureatul și de mediile de liceu