La prima oră a dimineții, în prima zi de înscriere pentru bacalaureat, elevii de la Colegiul „Mihai Viteazul” din Capitală au venit împreună cu diriginții lor să se înscrie la examen. Sunt bucuroși să vor da examenul, cum notele de la Bacalaureat vor conta pentru admiterea la cele mai multe din universități.
La liceul de pe Bulevardul Pache Protopopescu, pregătirea pentru examen are loc în două zile din săptămână, marți și miercuri, pentru 17, respectiv 22 de elevi.
Cei mai mulți dintre elevi spun că învață în continuare de acasă, și astfel nu riscă să se infecteze cu coronavirus.
Eduard Croitoru este elev în clasa a XII-a, profilul Matematică- Informatică, și se pregătește să dea la Facultatea de Automatică de la Politehnica din București. Elevul se simte pregătit pentru examen, dar ar fi preferat să dea examenul mai târziu. Pentru el anul școlar s-a terminat prea abrupt.
„Mi s-a părut că a fost un haos total și o lipsă totală de organizare, mai ales din partea facultăților. M-aș fi așteptat să se amâne bacalaureatul cu două luni, trei luni poate, până se termină carantina, dar m-am trezit la mijlocul lunii mai că mai am o lună și jumătate până la examen. O să fie foarte interesant. Acum, pentru că stai 24 din 24 de ore acasă, trebuie să-și delimitezi spațiul personal de cel profesional, adică să reușesc să mă apuc de treabă la 9 dimineața”, spune Eduard.

Pentru Vlad Dobrev, un alt absolvent de la Matematică-Informatică, pregătirea continuă de acasă. „Prefer să stau în casă și să învăț. Mie personal nu îmi e frică de virus, dar vreau să nu îl dau mai departe la părinți, bunici. Dacă păstrezi regulile de igienă nu te infectezi, dar nu vreau să risc”, a spus Vlad. Și el se aștepta să dea bacalaureatul mai târziu.
„Înainte de pandemie eram în cel mai productiv an al meu, apoi a venit pandemia și a trebuit să stau acasă, și n-am mai fost așa de productiv. Mă pregăteam intens pentru admitere, Bacul era pe plan secund. Acum doar Bac-ul contează pentru admitere”, a mai spus Vlad. Pentru el anul școlar a trecut mult prea repede. „Am avut ultima zi de liceu fără măcar să știm că e ultima zi de liceu, adică pe 12 martie, când s-au închis școlile. Pe 29 mai am avut festivitatea de absolvire online și a fost foarte ciudat, nu au fost aceleași emoții de fericire, aceleași plânsete pe care le așteptam, pentru că ecranul nu ne inspiră atât de mult”, a mai spus elevul.
Alexia Tudose se pregătește pentru admiterea la Medicină. A venit să se înscrie la bacalaureat, ocazie cu care și-a luat și recuzita pentru absolvirea care n-a mai avut loc. „Ne-a părut foarte rău că n-am avut festivitate de absolvire. Azi am venit pentru înscrierea la bacalaureat, iar faptul că ne-am luat fularele și bonetele de absolvire a fost un bonus. Așa putem face și noi o poză simbolică. Ne-a părut rău că nu am avut momentul absolvirii pe care fiecare copil îl așteaptă de când intră la școală. Dar să sperăm că poate ne regăsim în toamnă”, a spus Alexia.
Pentru ea, susținerea bacalaureatului este cea mai bună opțiune. „Mi se pare că nu mă ajută cu nimic dacă am o mentalitate de felul „nu mă simt pregătită”. Mi se pare cea mai bună opțiune să dau bacalaureatul. Fiecare va lua nota care va reflecta munca lui din ultimii ani”, a spus eleva.

Natașa Nedelcu a sperat foarte mult să se dea bacalureatul, deoarece a fost admisă la facultate în Anglia și are nevoie de o notă mare la examen.
„Eu m-am panicat foarte tare când am auzit că vor să se echivaleze mediile de la Bac, pentru că nu prea m-am chinuit în anii de liceu. Îmi trebuie nota de la Bac pentru că am fost admisă în Anglia la Arhitectură, iar condiția este ca bacalaureatul să fie luat cu notă mare”, spune Natașa.
Pentru Corina Lupu, care se pregătește pentru admiterea de la Medicină, bacalaureatul este examenul care arată cât știi. „Este nedrept ca un copil dintr-un liceu slab, unde notele se iau foarte ușor, să vină cu note mari din timpul liceul și așa o să promoveze toți cu note mari. La noi se dău subiecte foarte grele la teste. Nu există o echitate. Așa, examenul de bacalaureat este de nivel mediu, fiecare face cât poate”, a spus Corina.

Directorul Colegiulu Național „Mihai Viteazul” din Capitală arată că există argumente serioase pentru susținerea examenului. „Primul și cel mai important argument: este singurul examen care permite compararea absolvenților. Nu avem un sistem național de evaluare în așa fel încât să avem certitudinea că notele acordate la o clasă sunt echivalente cu cele acordate la o altă clasă, în aceeași școală sau chiar în școli diferite. Aceeași medie 9 în clase diferite, în școli diferite, poate să însemne nivel diferit. Fiecare profesor este suveran să noteze. Nu avem standarde naționale pentru evaluare. Standardele sunt prevăzute în Legea 1, dar pentru liceu nu s-au elaborat”, a declarat Sever Popa, directorul Colegiului Național „Mihai Viteazul”.
Al doilea argument al profesorului este că multe universități folosesc media de bacalaureat pentru admitere. „În absența bacalaureatului, nu ar mai putea să facă selecția candidaților decât după examen de admitere. Dar cred că tocmai asta vor să evite facultățile, examenele de admitere”, a mai spus directorul.
Ultimul argument pentru ca bacalaureatul să aibă loc este că altfel ar permite absolvenților care au picat în anii trecuți să-l treacă. „În urmă cu un an, doi ani, acești absolvenți nu au promovat, iar acum vor promova fără să miște un deget. Nu este corect față de candidații din anii precedenți care au muncit și au învățat”, a mai spus Sever Popa.
Colegiul Național „Mihai Viteazul” se află pe locul 8 în topul liceelor naționale, în funcție de mediile de la admiterea în liceu. Anul trecut, ultima medie de admitere a fost 9.45 la profilul de Științe ale Naturii.
La Bacalaureatul de anul trecut, Colegiul „Mihai Viteazul” a avut două medii de 10, iar cea mai mică medie de promovare a fost 9.23.




