Acasă Actualitate Medicii britanici: Lipsa lecțiilor reprezintă un risc mai mare pentru copii decât...

Medicii britanici: Lipsa lecțiilor reprezintă un risc mai mare pentru copii decât COVID-19

Foto: Facebook BBC

Copiii au mai multe șanse să fie răniți prin neîntoarcerea la școală în septembrie decât dacă s-ar îmbolnăvi de COVID-19, a spus prof. Chris Whitty, consilierul șef pe probleme medicale din Marea Britanie. Whitty a declarat că „șansele ca elevii să moară din Covid-19 sunt incredibil de mici”, dar lipsa lecțiilor „dăunează copiilor pe termen lung”, potrivit BBC.

Whitty și alți consilieri principali din cadrul serviciilor medicale din Regatul Unit au dat o declarație comună în care arată că elevii trebuie să se întoarcă la şcoală după vacanţa de vară. Altfel, există riscuri mult mai mari ale absenţei de la cursuri în comparaţie cu cele asociate COVID-19. Această rară declaraţie comună a celor mai importanţi consilieri în domeniul sănătăţii în guvernele Angliei, Scoţiei, Ţării Galilor şi Irlandei de Nord susţine declaraţia premierului britanic Boris Johnson care a spus recent că revenirea copiilor la şcoală reprezintă o prioritate naţională.

Foarte puţini copii sau adolescenţi vor avea de suferit pe termen lung din cauza COVID-19

„Foarte puţini copii sau adolescenţi, dacă nu chiar niciunul, vor avea de suferit pe termen lung din cauza COVID-19 exclusiv ca urmare a mersului la şcoală”, au notat semnatarii declaraţiei. „Aceasta trebuie comparată cu certitudinea prejudiciului pe termen lung pentru mulţi copii şi tineri care nu frecventează şcoala”, au precizat reprezentanţii Chief Medical Officers (CMO) în declaraţia comună publicată sâmbătă seară.

Dovezile au demonstrat că imposibilitatea participării la cursuri a condus la creşterea inegalităţilor şi reducerea oportunităţilor şi poate exacerba problemele de sănătate fizică şi psihică, se precizează în declaraţie.

În urma declarației, prof. Chris Whitty a mai spus că „există, de asemenea, dovezi foarte clare din Marea Britanie și din întreaga lume că copiii sunt mult mai puțin obișnuiți cu o boală severă și ajung să fie spitalizați dacă primesc Covid simptomatic”.

„Procentul cazurilor simptomatice care necesită spitalizarea este estimat la 0,1% pentru copiii cu vârste între 0 şi 9 ani şi la 0,3% în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 10 şi 19 ani, în comparaţie cu o rată de spitalizare de peste 4% în Marea Britanie pentru populaţia generală”, arată declarația comună în document.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat de curând că redeschiderea şcolilor este un imperativ social, economic şi moral, insistând că unităţile de învăţământ vor putea funcţiona în siguranţă, în pofida pandemiei de COVID-19.

Citiți și: Cum a fost în prima zi de școală în Scoția/Profesorii pot cere testarea pentru COVID-19

Marea Britanie: „Puține dovezi” potrivit cărora COVID-19 se transmite în școli


Articolul precedentA murit Sir Ken Robinson, expertul care credea că actul esențial al vieții este creativitatea
Articolul următorConsiliul Național al Elevilor acuză lipsa coerenței Guvernului pentru noul an școlar