Acasă Universitar UBB Cluj-Napoca: Mobilitatea populaţiei a scăzut cu mai mult de jumătate în...

UBB Cluj-Napoca: Mobilitatea populaţiei a scăzut cu mai mult de jumătate în perioada stării de urgenţă

foto: Facebook: UBB

Un studiu realizat de cercetătorii Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca relevă faptul că mobilitatea populaţiei s-a redus cu mai mult de jumătate în perioada stării de urgenţă.

„Rezultatele cercetării arată că reducerea generală a mobilităţii a început deja cu 10 zile înaintea instaurării stării de urgenţă, aceasta atingând un nivel minim de -52% la sfârşitul primelor 10 zile ale acestei perioade comparativ cu valoarea medie a mobilităţii la nivel naţional din perioada 15 februarie – 1 martie 2020. Recordul minim absolut s-a înregistrat în perioada Sărbătorilor Pascale, când mobilitatea populaţiei din România s-a redus cu 67% faţă de aceeaşi perioadă de referinţă. Valoarea medie pe întreaga durată a stării de urgenţă la nivel naţional a fost de -41%”, arată rezultatele studiului.

Potrivit sursei citate, în ceea ce priveşte componentele indicelui de mobilitate, cele mai importante scăderi s-au înregistrat în categoriile de comerţ cu amănuntul şi activităţi de recreere (valoare medie de -59%), respectiv cele aferente staţiilor de transport public (valoare medie de -56%). Cele mai importante creşteri imediat după perioada de urgenţă s-au înregistrat în activităţile legate de parcuri şi spaţii verzi (14 mai: -24%, 15 mai: +3%, 16 mai: +13%). În acelaşi timp, conform datelor furnizate de Poliţia de Frontieră Română, trecerile de frontieră s-au redus în medie cu 84% față de aceeaşi perioadă a anului precedent.

„În privinţa diferenţelor dintre judeţe, cercetătorii UBB au constatat, pe perioada stării de urgenţă, că scăderile cele mai semnificative ale mobilităţii s-au înregistrat în Bucureşti (valoare medie de -52%), Braşov (-47%) şi Cluj (-47%), toate aceste cifre fiind sub media naţională de -41%. În aceeaşi perioadă, scăderile medii cele mai mici s-au înregistrat în judeţele Giurgiu (-22%), Teleorman (-22%) şi Călăraşi (-28%), cu cifre mult peste valoarea medie naţională. Pe parcursul perioadei stării de urgenţă aceste liste de ‘top’ au arătat mici variaţii, în rândul judeţelor cu cele mai mari scăderi intrând şi judeţul Iaşi, lista judeţelor cu cele mai mici scăderi fiind completată şi de judeţul Ialomiţa”, mai arată studiul amintit.

Studiul a fost realizat de cercetătorii Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB, care au analizat, în cadrul proiectului de cercetare COVID-19 – Romanian Economic Impact Monitor (COVID-19 RoEIM), evoluţia mobilităţii populaţiei din România pe perioada stării de urgenţă decretată în urma pandemiei de coronavirus.