Acasă Actualitate Începe înscrierea la grădiniță/ Din toamnă, toți copiii de 5 ani trebuie...

Începe înscrierea la grădiniță/ Din toamnă, toți copiii de 5 ani trebuie să participe la grupa mare

Foto:pixabay.com

Ministerul Educației și Cercetării a stabilit că înscrierea copiilor cu vârste între 3 şi 6 ani în învățământul preșcolar are loc în două etape: 8 iunie – 3 iulie și 20 iulie – 10 august. Începând cu anul școlar 2020-2021, grupa mare devine parte a învățământului obligatoriu, adică vor fi înscriși toți copiii de 5 ani în grupa mare.

Înscrierea poate avea loc prin email, telefonic sau fax. Fiecare grădiniță va stabili orarul propriu pentru înscriere.

În situaţia în care, într-o grădiniță, numărul cererilor de înscriere este mai mare decât numărul locurilor libere, vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale și criterii de departajare specifice.

Criteriile generale de departajare sunt următoarele:

  • existența unui document care dovedește că un copil este orfan de ambii părinți (situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți);
  • existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte;
  • existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă;
  • existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului, însoțit de certificatul de orientare școlară, eliberat de Comisia de orientare școlară și profesională.

În situaţia în care, într-o unitate de învăţământ, numărul cererilor de înscriere este mai mare decât numărul locurilor libere, vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale și criterii de departajare specifice. Criteriile specifice de departajare nu pot fi discriminatorii și nu pot include liste de preînscrieri, acestea se vor aplica doar după epuizarea criteriilor generale.

Pe site-ul fiecărei grădinițe vor fi postate informații privind capacitatea instituţiei (numărul de copii pentru care a fost proiectată); numărul de locuri aprobat prin planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2020-2021 (pe grupe de vârstă: mică, mijlocie, mare); criteriile generale şi criteriile specifice pentru înscrierea copiilor.

Reamintim că grupa mare devine obligatorie din anul școlar următor, fiind introdusă prin lege din 2018. Legea prevede că din 2020 devin obligatorii grupa mare de grădiniță și învățământul liceal (până la 18 ani), din 2023- grupa mijlocie de grădiniță, iar din 2030- cea mică.

Articolul precedentȘcolile din România nu permit distanțarea fizică
Articolul următorEvaluare Națională 2020 Română: Cele 40 de teste de antrenament pentru examen