Acasă Actualitate Numai două universități din România, incluse în clasamentul internaţional QS al universităților

Numai două universități din România, incluse în clasamentul internaţional QS al universităților

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) și Universitatea din București sunt prezente în clasamentul internaţional QS al universităților, clasament care utilizează atât indicatori educaţionali, cât şi indicatori de cercetare și de internaționalizare.

Conform datelor publicate miercuri, 10 iunie 2020, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca se află în intervalul 800-1000 al universităților incluse în clasamentul QS, alături de Universitatea din Bucureşti. În plus, în sistemul QS STAR UBB este distinsă cu 4 stele, fapt care corespunde statutului de universitate internațională de excelență.

Clasamentul anterior QS al universităților (QS World University Ranking 2019) includea patru instituții de învățământ superior din România, numărul lor reducându-se în 2020/2021 la două.

„Prezența și poziționarea universităților românești în rankingurile internaționale depind de eforturile și realizările proprii, însă sunt condiționate major în mod categoric și de politicile naționale în domeniu, iar aici mă refer mai ales la susținerea adecvată a finanțării și la existența unei legislații competitive care să ne permită să ne dezvoltăm în ritmul universităților internaționale. UBB și-a asumat ca obiectiv strategic statutul de universitate de tip world-class, iar eforturile noastre sunt direcționate puternic spre atingerea acestui obiectiv, însă toate aceste eforturi pot fi amplificate sau distruse de politicile naționale în domeniul educației și cercetării. Până acum nu prea ne-au ajutat, dimpotrivă, dar să vedem de acum încolo”, afirmă rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, prof. Univ. dr. Daniel David.

Pe primele locuri ale clasamentului internaţional QS al universităților se află universități de prestigiu din SUA: Massachusetts Imstitute of Technology, Universitatea Stanford și Universitatea Harvard.

Articolul precedentElevii cu 10 la Bacalaureat intră gratuit la Untold și Neversea anul viitor
Articolul următorUniversitatea Babeş-Bolyai scoate la concurs peste 8.500 de locuri la buget/ Admitere exclusiv online