Acasă Actualitate CNCD: Două amenzi pentru discriminarea elevilor de etnie romă/ Directorul unei școli...

CNCD: Două amenzi pentru discriminarea elevilor de etnie romă/ Directorul unei școli din județul Iași a primit 2.000 lei amendă

Foto: StiriEdu.ro

Un șofer din  Ilfov a fost amendat pentru că a discriminat o elevă de etnie romă când a dat-o jos din microbuz. Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a adoptat în unanimitate o hotărâre conform căreia decizia șoferului de a da jos o elevă de etnie romă din microbuzul școlar, respectiv decizia primarului din comuna Petrăchioaia de a interzice elevei să mai utilizeze microbuzul școlar timp de 30 zile, reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate, conform art. 2 alin. (1), art 10 litera g și h, art. 11 alin (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată. S-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale de 1.000 lei față de șofer și 3000 lei față de primar.

De asemenea, CNCD a decis că segregarea elevilor de etnie romă la nivelul claselor a V-a în Școala din Dăgâța, județul Iași, reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate.

„Față de directorul școlii s-a constatat incidența art. 2 alin. (1), art 11 alin (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată, iar față de Inspectoratul Școlar Județean Iași s-a constatat incidența art. 2 alin. (4), art 11 alin (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată. S-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale de 2.000 lei directorului școlii și 4.000 lei Inspectoratului Școlar Județean Iași. Colegiul director recomandă elaborarea unui plan de desegregare școlară în județul Iași. Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (7 voturi, respectiv 6 voturi pentru amendă și 1 vot împotrivă)”, arată CNCD.

Articolul precedentMircea Cărtărescu despre predarea diversității de gen : Este legitimă și se face în toată lumea/ Legea trebuie abrogată
Articolul următorConsiliul Rectorilor: În universități nu sunt admise discriminări/ Autonomia trebuie respectată