Acasă Actualitate Antonia PUP, președinta CNE, a luat media 10 la BAC 2020/ „Nu...

Antonia PUP, președinta CNE, a luat media 10 la BAC 2020/ „Nu am pus capul în pământ și n-am făcut compromisuri”

Foto: arhiva persoanala Antonia Pup

Președinta Consiliului Național al Elevilor, Antonia PUP, absolventă a Colegiului Național Pedagogic din„Carmen Sylva” din Timișoara este unul dintre cei 232 de elevi care anul acesta a luat media 10 la bacalaureat.

Antonia a susținut Bacalaureatul la Română, Istorie și Logică.

Eleva spune că media 10 pe care am obținut-o la examenul de Bacalaureat este pentru ea un pretext să vorbească despre hibele sistemului de educație din România și să arate căp poți să lupți ca elev pentru drepturile tale și totuși să obții 10 pe linie la BAC 2020.

Ce scrie Antonia PUP într-o postare pe Facebok:

  • Media 10 pe care am obținut-o la examenul de Bacalaureat este pentru mine un pretext să dezmint puțin lucrurile și să orientez, sper eu, dezbaterea publică spre identificarea unor probleme sistemice, care trebuie rezolvate urgent.
  • Pe lângă un pretext, pot să spun cu mâna pe inimă că reprezintă o oportunitate de a le spune tuturor colegilor mei că poți să lupți pentru drepturile tale în liceu, să faci protest în școală, să nu înveți la toate materiile dacă nu îți plac, să nu faci meditații, să ai și persoane cu care să te contrazici și totuși să iei bacul.
  • Reprezintă o oportunitate de a spune părinților că e ok să-și lase copiii să decidă asupra viitorului lor, e ok să-și lase copiii să vorbească la televizor și să dezbată cu politicieni, e ok să-și lase copiii să amâne un test pentru a merge să facă voluntariat, să militeze pentru ceva, să se ridice din bancă. Să nu pompeze bani în meditații din clasa a II-a doar în vederea depășirii unor frustrări personale, să nu se orienteze mereu după ce notă a luat colegul de bancă.
  • Mai ales să nu pompeze bani în meditații și după să se întrebe de ce nu merge sistemul public de educație. Uite, de aia nu merge sistemul public de educație! De aia ne ascundem în spatele unor medii de 10 ca să acoperim faptul că 900.000 de elevi din România nu au avut acces la educație din 11 martie 2020, iar autoritățile de la toate nivelurile au dat din umeri.
  • De aia ne ascundem în spatele unor medii de 10 și acceptăm că avem profesori care lucrează doar cu anumiți elevi, doar cu cei de familie bună și îi lasă în urmă pe cei cu potențial, dar în care statul nu a investit suficient de mult.
  • De aia ne ascundem în spatele unor medii de 10 ca să validăm impostura clasei politice care, în plin cataclism educațional, orienta dezbaterea publică spre potențiala anulare a examenelor naționale în virtutea lui: lasă că merge și așa! Nu mai merge și așa.
  • Bacul pentru mine nu este un concurs cu premii. Nu vreau banii nimănui, refuz orice încercare a oricui de a îmi pune fața pe tapet și nu caut să fiu ridicată în slăvi de nimeni. Mami și tati nu au pompat bani să mă dea la meditații, în liceu am fost mai degrabă pusă la colț (cu câteva excepții, din partea unor profesori care mi-au oferit oportunitatea de a mă exprima liber și de a lupta pentru lucrurile în care cred) pentru că am sancționat cu fermitate deciziile din școală care erau contrare drepturilor elevilor, în spațiul media la fel, mai ales în ultimele săptămâni, când citeam stupefiată zecile de înjurături pe care le primeam și apelativele cu care mă alintau anumite personaje (duduie, securistă, băsistă etc.).
  • La finalul zilei de astăzi, eu voi dormi foarte bine tocmai pentru că știu că nu m-am abătut de la principiile inițiale, că nu am pus capul în pământ și n-am făcut compromisuri, că nu m-am ferit să fiu incomodă, sper ca Școala să învețe următoarea generație și despre aceste lucruri, pe care uneori ne ferim să le punctăm din comoditate sau lașitate. În primul rând față de noi înșine.

Întreaga postare postare a Antoniei PUP:

Anul acesta, rata de promovare (înainte de contestații), atât din promoția curentă, cât și din promoțiile anterioare este de 62.9%. Pentru promoția curentă, rata de promovare este 71.4%, iar pentru promoțiile anterioare – 25.00%.

Citiți și:

Rezultate BAC 2020. Clujul este pe primul loc la Bacalaureat 2020/ Harta procentelor de promovare județ cu județ

Rezultate BAC 2020: Harta mediilor de 10/ Cele mai multe medii de 10 sunt în Capitală

Rezultate Bac 2020: 62,9% dintre candidați au luat medii de cel puțin 6

Articolul precedentRezultate BAC 2020. Clujul este pe primul loc la Bacalaureat 2020/ Harta procentelor de promovare județ cu județ
Articolul următorEvaluare Naţională 2020 – sesiunea specială Subiectele și baremul la Matematică