Acasă Actualitate Alte șapte universități din România devin universități europene

Alte șapte universități din România devin universități europene

Foto: Facebook/ UAIC

Alte șapte universități din România devin universități europene, potrivit rezultatelor selecției în urma celui de-al doilea apel vizând Universitățile Europene, anunțate joi de Comisia Europeană. Din România, au fost selectate șapte universități care se alătură celor trei instituții selectate în primul apel: Școala Națională de Studii Politice și Administrative, Universitatea din București și Universitatea Tehnică de Construcții din București.

Universitățile europene sunt alianțe transnaționale ale unor instituții de învățământ superior din întreaga Uniune Europeană care se aliază în beneficiul studenților, al profesorilor și al societății în ansamblul ei.

 Universitățile din România care au fost selectate de către Comisia Europeană sunt:

  • Universitatea Politehnica din Timișoara
  • Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
  • Universitatea Politehnica din București
  • Universitatea din Petroșani
  • Universitatea Tehnică din Cluj Napoca
  • Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațeganu” din Cluj Napoca
  • Universitatea de Vest din Timișoara

„Felicit universitățile din România care au fost selectate pentru a face parte din cadrul Universităților Europene, contribuind astfel la consolidarea Spațiului european al educației. Îmi doresc ca aceste universități să constituie un exemplu de bună practică pentru tot mediul academic din România. Vom continua să susținem cu resurse financiare universitățile, pentru a-și îndeplini obiectivele propuse în cadrul rețelelor europene din care fac parte. Fiecare din cele trei universități deja membre în rețeaua universităților europene au fost finanțate de către Ministerul Educației și Cercetării din Fondul pentru situații speciale cu un milion de lei pentru fiecare universitate. Avem disponibilitatea de a susține financiar și cele șapte universități câștigătoare. Bugetul de anul acesta pentru finanțarea învățământului superior este mai mare cu aproximativ un miliard de lei, comparativ cu 2019”, a declarat Monica Anisie, ministrul educației și cercetării.

Comisia Europeană a anunțat cele 24 de noi universități europene care vor adera la primele 17 alianțe ale instituțiilor de învățământ superior selectate încă din 2019, din România fiind selectate șapte universități. Beneficiind de sprijin financiar din partea programelor Erasmus+ și Orizont 2020, ele sporesc calitatea, incluziunea, digitalizarea și atractivitatea învățământului superior european.

Articolul precedentPlanul bulgarilor pentru reînceperea școlii: elevii să vină pe rând la cursuri
Articolul următorProtest pentru tablete la Ministerul Educației/ „Accesul la educație nu se negociază”