Acasă Actualitate Ovidiu Bădescu, despre noile modele de la Matematică: Sunt cu structura testelor...

Ovidiu Bădescu, despre noile modele de la Matematică: Sunt cu structura testelor PISA, dar nu înseamnă că sunt PISA

Profesorul de matematică Ovidiu Bădescu, de la Colegiul Național „Traian Lalescu” din Reșita arată că noile modele de subiecte pentru Evaluarea Națională 2021 sunt făcute după structura subiectelor care se dau la testele PISA, dar în realitate nu sunt asemenea acelor teste.

„Ținând cont că testele PISA investighează ceea ce elevii știu și pot face în mod real, practic și abilitatea de a reflecta în mod activ asupra propriului procesului de cunoaștere, puțini itemi din acest model fac apel la așa ceva. A avea structura unui test PISA nu înseamnă că este un test TIP PISA”, a spus Ovidiu Bădescu.

Profesorul arată că la prima vedere elevii pot fi speriați de numărul mare de pagini ale subiectului.

„Sperie numărul mare de pagini, dar de fapt numărul de itemi este tot 18, exact ca și la evaluările de până acum. Ceea ce mărește numărul de pagini e pagina de început și spațiul oferit rezolvării, astfel se ajung la cele 9 pagini. Soluția este ca profesorii  să obișnuiască elevii cu această structură a testului”, consideră profesorul de matematică.

Exercițiile cuprinse în test leagă matematica de viața reală, și poate elevii nu sunt obișnuiți cu astfel de probleme. Din acest motiv, mai arată Ovidiu Bădescu, profesorii de matematică trebuie să lucreze multe probleme de acest gen,  astfel încât elevii de clasa a VIII-a să se familiarizeze cu abordarea. „Poate greutatea o să fie transpunerea în relații matematice a datelor problemei”, consideră profesorul de matematică.

„Primele 2 subiete sunt cu alegerea răspunsului corect, subiectul I (algebră), subiectul II (geometrie), iar subiectul III cu rezolvare completă. Deși e noutate structura, ea nu sperie, însă unii itemi de aici sunt proveniți din viața reală, și transcrierea problemei în relații matematice este uneori o provocare pentru elevi”, a mai spus profesorul.

Despre timpul de lucru, profesorul arată că dacă un elev stăpânește noțiunile matematice, atunci el se va încadra în timp fără probleme.

Subiectele din modelele pentru Evaluarea Națională 2021 au un nivel de dificultate mediu, dar care verifică foarte mult conținutul.

Modelul de subiecte de la Evaluare Națională 2021:

Citiți și: ULTIMA ORĂ Evaluare Națională 2021: Au fost publicate noile modele de subiecte

Articolul precedentTitularizare 2020: A fost publicată lista candidaților înscriși la concurs
Articolul următorUniversitatea Oxford: Vaccinul anti – COVID-19 pregăteşte sistemul imunitar