Acasă Actualitate VIDEO Ludovic Orban, despre anul școlar: Alocăm 175 de milioane de euro...

VIDEO Ludovic Orban, despre anul școlar: Alocăm 175 de milioane de euro pentru primării și școli

Foto: Facebook Guvernul României

Premierul Ludovic Orban a declarat că pregătește cu minuțiozitate începerea noului an școlar.

„Am avut în primă lectură mai multe acte nromative legate de începutul școlii, dintre care un act nirmativ este o ordonanță de urgență prin care alocăm 175 de milioane de euro către autoritățile locale și către unitățile de învățământ pentru a a achiziționa tablete, măști, dezinfectanți, toate mateterialele, echipamentele necesare pentru a proteja copiii”, a spus premierul la ieșirea de la ședința PNL.

Citiți și: Guvernul vrea să modifice legea stării de alertă pentru a face angajări în Educație/Care sunt motivele

Ludovic Orban arată că pregătește o altă ordonanță de urgență care să prevadă că acolo unde se suspendă cursurile în urma infectărilor cu coronavirs părinții să primească 75% din salariu cât timp stau cu copiii acasă.

„De asemenea, am pregătit un proiect de lege pentru a putea angaja cadre didactice, personal nedidactic, medici școlari, asistenți medicali școlari acolo unde este nevoie în unitățile de învățământ, pentru că la ora actuală legea 55 a interzis practic ocuparea oricărei funcții prin concurs în sistemul public. Și dacă avem nevoie de cadre didactice, de cadre nedidactice, de personal la nivel școlar, noi în momentul de față nu putem angaja. Și aici chiar o să solicităm Parlamentului dezbatearea cu celeritate a acesti proiect de lege”, a mai spus Ludovic Orban.

Despre tabletele elevilor: „Avem în derulare o procedură de achiziție pe care sperăm să o încheiem săptămâna asta – de 250.000 de tablete. Am suplimentat – tocmai de aia am mobilizat 175 de milioane de euro suplimentar – pentru a permite și autorităților locale care au un număr mai mic de tablete și pot să facă achiziții mai ușor față de achiziția noastră la nivel național pentru tablete, și vom deconta tabletele care sunt achiziționate de autoritățile locale. Vom deconta până în 500 de tablete, suplimentar față de cele 250.000 care fac obiectul licitației. De asemenea, mai avem printr-un program de la Banca Mondială o procedură de achiziție pentru 74.000 de laptopuri – sigur ele vor fi mai degrabă pentru profesori. De asemenea, table interactive, camere web, vom lansa manuale 3D care vor susține învățământul online acolo unde este necesar învățământul online”, a precizat Ludovic Orban.

Articolul precedentProfesorii din Republica Moldova, instruiți să recunoască cum se transmite coronavirusul
Articolul următorLudovic Orban: Suplimentar, decontăm până în 500.000 de tablete de la primării VIDEO