Acasă Actualitate Guvernul vrea să modifice legea stării de alertă pentru a face angajări...

Guvernul vrea să modifice legea stării de alertă pentru a face angajări în Educație/Care sunt motivele

Inquam Photo/ Octav Ganea
INQUAM PHOTO/ Octav Ganea

Guvernul propune modificarea legii pentru instituirea stării de alertă – legea nr 55/2020- pentru a putea face angajări acolo unde este nevoie de mai mulți oameni, în condițiile începerii anului școlar în starea de alertă, cu respectarea normelor sanitare și de distanțare fizică. Astfel, printr-un proiect pentru modificarea legii stării de alertă, care va fi discutat luni în Comisia pentru Dialog Social de la Ministerul Educației, se propune deblocarea angajărilor în sistemul preuniversitar și universitar astfel încât să asigure „dreptul fundamental la educație al elevilor”. „Ar fi imposibilă începerea noului an școlar în condiții optime”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Care sunt motivele pentru modificarea legii:

  • „Perioada de timp până la începerea noului an școlar/universitar este foarte scurtă, unitățile și instituțiile de învățământ,  iar cadrele didactice trebuie să știe cum să își organizeze activitatea de predare-învățare-evaluare, pentru asigurarea atât a dreptului la educație cât și la sănătate al elevilor/studenților”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
  • Cadrul normativ în vigoare pe durata stării de alertă, a condus la suspendarea organizării concursurilor în învățământul preuniversitar și superior, cu excepția posturilor de predare vacante din unităţile de învăţământ preuniversitar şi a posturilor şi funcţiilor vacante din instituţiile de învăţământ superior, institutele de cercetare, Academia Română şi academiile de ramură.
  • Ocuparea funcțiilor didactice și nedidactice din învățământul preuniversitar, asigură stabilitatea raporturilor juridice care privesc buna desfășurare a activității de educație. În situația în care nu s-ar adopta prezenta propunere legislativă, ar fi imposibilă începerea noului an școlar în condiții optime, în paralel cu aplicarea măsurilor de prevenție și protecție sanitară de pentru elevi.
Citiți și: Sondaj: Aproape 70% dintre părinți consideră că decizia privind participarea la cursuri trebuie să le aparțină

Fără triaj epidemiologic la începerea școlii. Temperatura va fi luată de părinți VIDEO

  • În contextul actual, dacă s-ar menține interdicția suspendării organizării concursurilor pentru ocuparea funcțiilor din învățământul preuniversitar, la 1 septembrie 2020,  Ministerul Educației și Cercetării, ca autoritate publica centrala, nu ar mai putea asigura dreptul fundamental la educație al elevilor.
Ce prevede legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19:

Articol Unic

Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 396 din 15 mai 2020, cu modificările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

  1. Art. 38 alin.(1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„Pe durata stării de alertă, activitățile didactice ce impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor și elevilor în unităţile de învăţământ se pot suspenda, la propunerea Consiliului de Administrație a unității de învățământ preuniversitar, cu avizul Inspectoratului Școlar Județean/Inspectoratul Școlar al Municipiului București și cu aprobarea prin hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență/ Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență.”

  • După art. 38 se introduce un nou articol, art. 381), care va avea următorul cuprins:

„ Pe durata stării de alertă, activitățile didactice ce impun prezența fizică a studenților în instituțiile de învățământ superior se pot suspenda prin hotărâre a Senatului universitar, cu respectarea măsurilor stabilite prin ordin comun al Ministrului Sănătății și Ministrului Educației și Cercetării.”

  • Art. 27 alin.(3) se modifică și se  completează având următorul cuprins:

 „Pe durata stării de alertă, în instituțiile și autoritățile publice se suspendă orice tip de concurs pentru ocuparea posturilor sau funcțiilor vacante și temporar vacante, cu excepția celor prevăzute la alin. (1) şi (2), precum şi la art. 11 şi 12, precum şi a posturilor didactice și nedidactice, vacante din unităţile de învăţământ preuniversitar şi a posturilor şi funcţiilor vacante din instituţiile de învăţământ superior, institutele de cercetare, Academia Română şi academiile de ramură”.

Citiți și: Cum ar putea preda profesorii? Medicul Mihai Craiu le arată dascălilor cum să-i protejeze pe copii VIDEO

Medicul Mihai Craiu: Școlile pot fi deschise/ Ar trebui ca fiecare clasă să aibă o chiuvetă

Articolul precedentPediatrul Mihai Craiu argumentează de ce trebuie deschisă școala: Altfel va crește infracționalitatea juvenilă
Articolul următorRecomandările medicului Virgil Musta pentru începerea școlii: Părinții trebuie să aibă un rol esential în triajul epidemiologic zilnic