Acasă Actualitate World Vision: Una din trei localități nu are conexiune la internet

World Vision: Una din trei localități nu are conexiune la internet

Foto:Pixabay.com

Valea Lungului din județul Dolj, Tatomirești din județul Vaslui sau Adâncata din județul Ialomița sunt câteva dintre localitățile unde conxiunea la internet este practic inexistentă, arată o monitorizare a localităților în care sunt școli făcută de World Vision România. Conform unui studiu al asociației, 40% dintre copiii din mediul rural nu au participat la școala online în prima perioadă a pandemiei, iar explicațiile sunt multiple: pe lângă imposibilitatea pentru familiile din mediul rural cu un venit mic de a asigura un dispozitiv pentru toți copiii, pentru elevii de la sate apare şi provocarea unei conexiuni bune la Internet. Datele strânse de asociație arată că în unul din 3 sate în care activează există zone cu semnal slab sau inexistent, lucru care îi afectează direct pe elevii care fac eforturi să-şi continue studiile.

Peste 61% dintre cele 87 de comune din 6 județe în care activează World Vision România (Iași, Vaslui, Dolj, Ialomița, Vâlcea și Cluj) au în componență sate cu zone cu semnalul slab sau inexistent. Astfel, din cele 313 de sate în care World Vision România derulează proiecte și sprijină copii din medii vulnerabile, peste 31% au zone cu semnalul slab, foarte slab și/sau inexistent: în 99 de sate din 313, utilizatorii au probleme cu semnalul.

Ce spun elevii din localitățile fără semnal la internet

„Semnalul e tare prost pe aici. La școala online am mai participat, dar nu intens pentru că… semnalul. Dacă vreau să vorbesc la telefon trebuie să mă duc mai în deal, pe aici prin spatele casei, după ce trec de pădure”, povesteşte Georgiana (17 ani), din județul Vaslui.

Anamaria, o elevă de 16 ani din judeţul Cluj, povesteşte: „Ca să pot face ore online am stat mai mult pe la bunica, pe celălalt deal, unde am semnal mai bun la telefon. Cu învățatul m-am descurcat mai greu, în lipsa semnalului. Nu am putut să fiu prezentă tot timpul la ore. Sora mea are 9 ani, nu a făcut nicio oră online, doar lecțiile pe care le făcea cu mine sau mama.”

„A fost foarte grea perioada aceasta de pandemie pentru mine. Cu învățatul în mod special. Foarte greu pentru ca nu avem internet. Făceam temele noaptea. Eu nu am semnal aici, acasă. Uneori prind internet când stau afară, însă noaptea mai mult. Doar că deja e frig noaptea ca să mai pot sta afară. Când intru în casa nu merge”, spune Cristina (16 ani), elevă din Vaslui în cadrul programului „Vreau în clasa a noua”.

„Școala online a fost dificilă pentru că nu am avut semnal și acces la internet foarte bun. Dar am încercat tot posibilul să îmi fac temele și să lucrez. De pe telefon mi-am făcut temele. Când ies la magazin, am semnal pe stradă. Cât mergeam până la magazin, intram pe platforma școlii, vedeam temele și făceam capturi de ecran. Și acasă le rezolvam și apoi ieșeam iar în drum ca să le trimit”, Florentina are 17 ani, judeţul Vaslui.

Citiți și: Ministerul Educației: Peste 3.000 de școli sunt în scenariul roșu de luni

Articolul precedentRIUF – Târgul universităților străine- va avea loc online
Articolul următorSibiu: 16 elevi internați cu Covid-19, iar alți 754 elevi izolați