Sanda Boca, Iuliana Stoica, Alina Sesarman și Anita Vișan sunt cele patru cercetătoare din România, desemnate câștigătoare ale burselor private L’Oréal – UNESCO Pentru Femeile din Știință, la ediția cu numărul 11 a programului. Cele patru femei din știință vor primi burse în valoare de câte 47.000 de lei acordate în cadrul programului.
Două dintre cele patru femei câștigătoare sunt cercetătoare ale Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB). Sanda Boca și Alina Sesarman au fost desemnate printre câștigătoarele competiției care a reunit 74 de dosare de candidatură, de la cercetătoare din 29 de institute și universități din țară.
Proiectul realizat, în cadrul secțiunii Științe Fizice, de Sanda Boca, de la Institutul de Cercetări Interdisciplinare în Bio Nano-Științe al UBB își propune să dezvolte un dispozitiv bazat pe senzori, pentru detecția și identificarea unor markeri tumorali circulanți. O astfel de aplicație ar avea un impact major pentru diagnosticul rapid al unor boli precum cancerul, permițând diagnosticarea precoce, esențială pentru succesul tratamentului.
Desemnată câștigătoare a secțiunii Științele Vieții, Alina Sesarman, de la Departamentul de Biologie Moleculară și Biotehnologie al UBB, a realizat un proiect de dezvoltare in vitro a unui model 3D de melanom (cancer al pielii) folosind celule care sunt responsabile pentru rezistența dezvoltată la diferite tratamente. Acest model va fi folosit pentru testarea eficienței medicamentelor antitumorale, evitând folosirea de animale în scop științific.
„Mă bucur să văd că două din cele patru câștigătoare de anul acesta sunt de la UBB. UBB, prin angajamentele interne și internaționale, are explicit politica implementării echilibrului de gen, atât în poziții de conducere administrativă, cât și în zona academică (cu accent în zona STEM, unde dezechilibrul este adesea mai puternic)”, afirmă rectorul UBB, prof.
univ. dr. Daniel David.
Celelalte două câștigătoare ale burselor sunt Iuliana Stoica de la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” din Iași și Anita Vișan, de la Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiație din Măgurele.
Lansat în anul 1999 în România, programul de burse L’Oréal – UNESCO Pentru Femeile din Știință premiază, în urma unui proces riguros de selecție, tinere cercetătoare care activează în domeniile Științe Fizice sau Științele Vieții. Bursele L’Oréal – UNESCO For Women in Science (Pentru Femeile din Știință) se acordă anual, în cadrul unor ceremonii organizate în 117 țări, cele mai promițătoare 15 femei de știință fiind selectate în cadrul programului Internațional Rising Talents.