Acasă Actualitate Consiliul Elevilor: Deschidem școlile, dar nu avem suficienți medici pentru testarea elevilor...

Consiliul Elevilor: Deschidem școlile, dar nu avem suficienți medici pentru testarea elevilor și a profesorilor

Foto: CNE

Elevii spun că decizia pentru deschiderea școlilor ar trebui luată la nivel local, iar redeschiderea în siguranță a unităților de învățământ ar trebui luate mai multe măsuri.

Ce spune Consiliul Național al Elevilor:

  • În primul rând, este esențial ca autoritățile să aibă în vedere faptul că, la momentul de față, capacitatea cabinetelor școlare din cadrul unităților de învățământ de a realiza teste rapide este una semnificativ scăzută, dat fiind faptul că multe dintre cadrele medicale școlare (medici și asistenți) sunt, la momentul de față, detașate de către direcțiile de sănătate publică în diferite instituții. În plus, chiar dacă toate aceste cadre medicale s-ar afla în școli la momentul începerii celui de-al doilea semestru, numărul acestora nu este nici pe departe suficient.
  • La momentul de față, există 4.904 cadre medicale (1302 medici și 3602 asistenți medicali) arondate la peste 18 mii de unități de învățământ preuniversitar. Așadar, dacă măsura testării rapide a elevilor va fi implementată în școli, este imperioasă creșterea finanțării pentru cabinetele de medicină școlară și suplimentarea numărului de posturi pentru personalul specializat.
  • În al doilea rând, nu putem trece cu vederea situația materialelor sanitare din școli. De la începerea acestui an școlar, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a emis mai multe alerte privind punerea pe piață a măștilor neconforme, care pot pune în pericol sănătatea utilizatorilor acestora. În luna ianuarie a acestui an, Ministrul Educației a declarat că există un stoc de 37 de milioane de măști destinat unităților de învățământ, care vor putea fi utilizate odată ce elevii se întorc la școală. Atragem atenția asupra necesității verificării conformității acestor măști, de către comisariatele județene pentru protecția consumatorului, în scopul garantării siguranței elevilor și a cadrelor didactice.
  • În al treilea rând, conform datelor Institutului Național de Sănătate Publică, din 3.424 unități de învățământ evaluate, 301 nu au autorizație sanitară de funcționare, 168 dintre acestea nu se încadrează în standardele actuale privind condițiile de igienă din școli, iar 132 fie nu sunt aprovizionate cu apă potabilă, fie nu au apă potabilă adecvată din punct de vedere microbiologic. Din acest motiv, solicităm realizarea, de către inspectoratele școlare județene, a situației privind unitățile de învățământ care nu dispun de autorizație sanitară și sprijinirea acestora, de către ISJ-uri/ISMB în obținerea acestor autorizații.
  • În ultimul rând, ținând cont de apariția mai multor cazuri de infectare cu noua tulpină a virusului Sars Cov 2, considerăm că este necesară secvențierea tuturor testelor pozitive realizate în rândul elevilor și cadrelor didactice, pentru a limita, pe cât posibil, răspândirea acestei noi tulpini.


Ne aflăm într-un moment crucial pentru elevii din România. Am susținut, încă de la bun început, descentralizarea deciziei privind redeschiderea școlilor, cât timp acest lucru este realizat cu precauție și asigurând factorilor locali indicațiile și resursele necesare redeschiderii școlilor în siguranță. E momentul ca autoritățile centrale să dea dovadă de
celeritate și să vină în sprijinul elevilor, pentru ca aceștia să se poată întoarce la școală în
siguranță, acolo unde acest lucru este posibil
”, a declarat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor

Articolul precedentJumătate dintre angajații din Educație vor să se vaccineze/ Puțin peste 27.000 s-au vaccinat
Articolul următorDEZBATERE. Ar trebui să cerem elevilor să păstreze camerele video pornite în timpul lecțiilor?