Acasă Actualitate DEZBATERE. Ar trebui să cerem elevilor să păstreze camerele video pornite în...

DEZBATERE. Ar trebui să cerem elevilor să păstreze camerele video pornite în timpul lecțiilor?

Expertul britanic Adam Riches argumentează de ce și cât de important este ca elevii să țină sau să nu țină camerele deschise atunci când profesorul predă o lecție online. Dezbaterea privind camerele video a ținut agenda în educația din România mai multe săptămâni, iar unii profesori le-au spus elevilor că dacă nu-și țin camerele deshise nu le vor pune note în catalog.

Adam Riches susține că unul din principalele motive pentru a le cere elevilor să țină camerele deschise este că astfel profesorii îi implică pe aceștia în procesul de învățare și le oferă o experiență mai „reală”.

În schimb, mai argumentează expertul, atunci când sunt deschide camerele apare și un alt fenomen: anxietatea legată de înregistrarea lecțiilor. „Perspectiva filmării este descurajantă pentru profesori, iar pentru elevi oprirea camerelor poate reduce semnificativ stresul și tensiunea”, susține Adam Riches, citat de tes.com.

Pe de altă parte, expertul argumentează că ținerea camerelor închise are avantajul să nu mai existe participanți nepoftiți la lecție, iar elevii nu vor fi jenați deloc din punct de vedere social, nici în privința hainelor cu care sunt îmbrăcați, nici în privința mediului de acasă.

„Pandemia ne-a învățat că nu toți elevii au privilegiul unui spațiu de învățare liniștit și confortabil. Deși majoritatea platformelor de întâlnire oferă o estompare a fundalului, problema unui mediu de lucru propice rămâne”, arată britanicul.

Adam Riches le spune profesorilor să nu le ceară elevilor să țină camerele deschise, pentru că acest lucru le conferă acel nivel suplimentar de confidențialitate.

În același timp, profesorii trebuie să fie atenți pentru că cu camerele dezactivate pierd capacitatea de a citi expresii, precum și personalizarea învățării, iar relațiile cunoscute la clasă nu se mai mențin. Cu camerele video deschise, profesorii pot vedea dacă elevii fac ceea ce le cere el în timpul lecției.

Însă, lupta cu elevii ca să țină camerele deschise, mai ales când ei nu se simt confortabil, poate diminua învățarea, ceea ce este un mare dezavantaj.

Articolul precedentConsiliul Elevilor: Deschidem școlile, dar nu avem suficienți medici pentru testarea elevilor și a profesorilor
Articolul următorSorin Cîmpeanu: Nu există piedici pentru deschiderea școlilor în format fizic