Elevii și profesorii din SUA au avut episoade de anxietate și depresie în timpul cât școlile au fost închise, arată un sondaj național privind sănătatea elevilor realizat de Reuters în luna februarie, la nivelul districtelor școlare din toate statele americane. În studiu au fost incluse atât școli din mediul rural, cât și școli din mediul urban care deservesc peste 2,2 milioane de elevi din Statele Unite. Studiul Reuters a fost citat de ministrul Cîmpeanu care a argumentat că infectarea în școli este mai mică decât cea în comunitate.
Dintre cele 74 de districte care au răspuns chestionarelor Reuters, 74% au raportat indicatori multipli ai stresului în rândul elevilor. Mai mult de jumătate din districte au raportat creșteri ale solicitării de consiliere de la specialiștii din domeniul sănătății mintale.
Aproape 90% din districtele școlare care au răspuns au arătat că au rate mai mari de absenteism.
Și profesorii au fost afectați de stres, 57% din districtele școlare au raportat o creștere a cadrelor didactice și a personalului de sprijin care solicită asistență specializată.
Studiul Reuters arată că o măsură precum cea închiderea totală sau parțială a școlii este luată pentru a proteja sănătatea copiilor și pentru a preveni răspândirea virusului. „Cu toate acestea, cercetările din ultimul an au arătat că școlile publice care respectă măsurile privind distanțarea dintre elevi au de obicei rate scăzute de răspândire a COVID”, arată Reuters.
În același articol este citat un reprezentant al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor care arată că transmiterea virusului în mediul școlar este de obicei mai mică – sau cel puțin similară- decât cea din comunitate, după cum au arătat mai multe studii, în cazul în care sunt respectate măsurile sanitare. De asemenea, dacă un elev se îmbolnăvește în afara școlii, atunci când vine la școală va răspândi mult mai puțin virusului datorită măsurilor de protecție care se iau.
Studiul Reuters a fost citat și de ministrul Cîmpeanu care a spus că: Sunt convins că cele constatate de studiul extensiv recent realizat de Reuters, într-o serie de școli din SUA în care învață 2,2 milioane de elevi, pot fi valabile și pentru elevii și profesorii din România. Acest studiu arată că, în mod surprinzător, rata de infectare în rândul elevilor care învață online este mai mare decât în rândul elevilor care merg la școală.