Acasă Actualitate Sorin Cîmpeanu deplânge rezultatele PISA din 2015, când tot el era ministrul...

Sorin Cîmpeanu deplânge rezultatele PISA din 2015, când tot el era ministrul Educației

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că lucrurile nu sunt îmbucurătoare în privinţa abandonului şcolar, ţinta asumată de România anul trecut a fost de 11,3%, realizându-se 15,6%, în condiţiile în care media Uniunii Europene a fost de 10%. El a precizat că între 2015-2018, din perspectiva testelor PISA, sistemul de învăţământ românesc s-a deteriorat. În 2015 tot el era ministrul Educației.

„Am prezentat situaţia actuală, unde suntem şi am prezentat obiectivele pe care trebuie să le îndeplinim prin proiectul România Educată. Lucrurile nu sunt deloc îmbucurătoare din perspectiva abandonului şcolar, a părăsirii timpurie a şcolii, ţintă asumată de România a fost de 11,3% pentru anul 2020, realizându-se 15,6%, în condiţiile în care media în Uniunea Europeană asumată a fost 10 realizată a fost 10,1%. Ponderea absolvenţilor de învăţământ superior – România şi-a propus 26,7% ca ţintă, corectată faţă de ţintă asumată de Uniunea Europeană de 40%, de la 26.7% România a realizat doar 26,4 la sută, în condiţiile în care în Uniunea Europeană medie este de 40,9% absolvenţi de învăţământ superior”, a declarat Sorin Cîmpeanu, joi, într-o conferinţă de presă după  prima reuniune a Comitetului interministerial pentru monitorizarea implementării Proiectului ”România Educată”.

El a menţionat că, din perspectiva educaţiei timpurii, România România se află la 82%, iar Uniunea Europeană este la 95.3%. 

Sorin Cîmpeanu a prezentat şi situaţia învăţământului românesc din perspectiva testelor PISA. 

„Din perspectiva rezultatelor PISA, lucrurile sunt mai mult decât îngrijorătoare. Pe partea de citire, România a realizat în anul 2015 38,7% rată de analfabetism funcţional, definită ca atare, iar în anul 2018 a crescut la 40,8%. La matematică, de la 39,9% a crescut la 46,6%, la ştiinţe a crescut de la 38,5% la 43,9. Între anii 2015 şi 2018, din perspectiva testelor PISA,  sistemul românesc de învăţământ s-a deteriorat, în condiţiile în care pe toate cele trei probe media Uniunii Europene este de 22% la citire, adică jumătate din procentajul elevilor care nu au reuşit să treacă această probă în România, este de 22,9% la matematică, mai puţin de jumătate faţă de România şi de 22,3% în ştiinţe, iarăşi jumătate din ceea ce a reuşit România”, a explicat ministrul Educaţiei.

Citiți și: Politizarea din școli| Cum îl apără ministrul Cîmpeanu pe inspectorul de la Vaslui care a numit directori de la PNL

VIDEO Mihăilă: Măştile purtate de elevi trebuie să fie de uz medical. Cele textile – nepermise

Profesorii îi cer lui Florin Cîțu să spună clar când le crește salariile

Profesorii și angajații școlilor publice din New York, obligați să se vaccineze împotriva Covid-19

Elevii sunt nemulțumiți de bursele școlare propuse de Ministerul Educației

Deschiderea școlii| Cîmpeanu: La ceremoniile de început de an școlar se va purta mască

Cîmpeanu: Părinții vor avea la dispoziție formulare pentru a-și da acordul pentru vaccinarea copiilor

Asociațiile elevilor cer demiterea lui Cîmpeanu pentru că nu mărește salariile profesorilor

Anul școlar 2021-2022| Festivitatea pentru deschiderea școlii nu va dura mai mult de o oră

Cîmpeanu: Dacă un elev dintr-o clasă este infectat cu COVID-19, toată clasa trece online

Articolul precedentKlaus Iohannis: Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii şi primăriile să ia toate măsurile pentru siguranţa copiilor
Articolul următorAsociaţiile elevilor solicită ca bursele să fie calculate pe baza unui procent din salariul minim