Acasă Actualitate Asociaţiile elevilor solicită ca bursele să fie calculate pe baza unui procent...

Asociaţiile elevilor solicită ca bursele să fie calculate pe baza unui procent din salariul minim

Foto: CNE

Mai multe asociaţii ale elevilor din România solicită Guvernului acordarea burselor pe baza unui procent din salariul minim pe economie.

„Guvernul României a publicat propunerea de hotărâre de guvern pentru stabilirea cuantumului minim al burselor şcolare în anul şcolar 2021-2022. Toate bursele elevilor rămân stabilite la 100 de lei, chiar dacă acestea sunt acordate în diferite circumstanţe şi îndeplinesc diferite roluri. Asociaţia Elevilor din Constanţa, Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov, Asociaţia Elevilor din Bacău, Asociaţia Elevilor din Maramureş şi Asociaţia Vâlceană a Elevilor solicită acordarea burselor elevilor pe baza unui procent din salariul minim pe economie”, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, bursa socială, bursa de merit, bursa de performanţă şi bursa de studiu sunt acordate în circumstanţe diferite, dorind să corespundă unor nevoi diferite.

„Este necesară o cuantificare diferită a burselor pentru ca fiecare să poată avea impactul dorit. Considerăm fundamentală stabilirea acestora în funcţie de salariul minim pe economie, cu cuantumuri diferite în funcţie de tipul de bursă”, precizează comunicatul.

Astfel, asociaţiile elevilor propun ca bursa de merit să reprezinte 5% din salariul minim, bursa de studiu – 15%, bursa de performanţă – 20% şi bursa socială – 20%.

„Bursele bazate pe un procent din salariul minim pe economie vor fi adecvate situaţiei economice curente a ţării şi vor reuşi să îşi îndeplinească scopurile mult mai eficient decât cele acordate în prezent. Mai mult, este necesară diferenţierea cuantumurilor minime în funcţie de tipul de bursă. Considerăm faptul că bursa socială, care se adresează elevilor ce fac parte din grupuri aflate la risc de abandon şcolar, nu poate avea acelaşi cuantum cu bursa de merit, de care beneficiază toţi elevii ce au media generală peste 8,50, având în vedere faptul că acestea corespund unor nevoi diferite”, arată sursa citată.

În concluzie, elevii solicită ca proiectul menţionat să nu fie adoptat în forma actuală.

„Guvernul este impasibil când vine vorba de bursele elevilor. Ţinând cont de sistemul de educaţie nefavorabil din România, propunerea nu subliniază cu adevărat importanţa burselor sociale – situaţie care poate conduce la creşterea abandonului şcolar. Este important de menţionat că în mai multe familii, acesta este un venit de o importanţă majoră, de aceea, este absolut necesară o cuantificare diferită a burselor”, a declarat Alexia Marinescu, vicepreşedinte al Asociaţiei Elevilor din Bucureşti şi Ilfov.

Citiți și: Politizarea din școli| Cum îl apără ministrul Cîmpeanu pe inspectorul de la Vaslui care a numit directori de la PNL

VIDEO Mihăilă: Măştile purtate de elevi trebuie să fie de uz medical. Cele textile – nepermise

Profesorii îi cer lui Florin Cîțu să spună clar când le crește salariile

Profesorii și angajații școlilor publice din New York, obligați să se vaccineze împotriva Covid-19

Elevii sunt nemulțumiți de bursele școlare propuse de Ministerul Educației

Deschiderea școlii| Cîmpeanu: La ceremoniile de început de an școlar se va purta mască

Cîmpeanu: Părinții vor avea la dispoziție formulare pentru a-și da acordul pentru vaccinarea copiilor

Asociațiile elevilor cer demiterea lui Cîmpeanu pentru că nu mărește salariile profesorilor

Anul școlar 2021-2022| Festivitatea pentru deschiderea școlii nu va dura mai mult de o oră

Cîmpeanu: Dacă un elev dintr-o clasă este infectat cu COVID-19, toată clasa trece online

Articolul precedentSorin Cîmpeanu deplânge rezultatele PISA din 2015, când tot el era ministrul Educației
Articolul următorSorin Cîmpeanu: E posibil ca în octombrie să se ajungă la 6/1.000 și şcolile să treacă online