Acasă Actualitate DOCUMENT. Ministerul Educației a stabilit că bursele de merit se dau de...

DOCUMENT. Ministerul Educației a stabilit că bursele de merit se dau de la 9.50 | Elevii sunt nemulțumiți

Foto: CNE

Ordinul cu criteriile generale privind acordarea burselor pentru elevi a fost publicat în Monitorul Oficial și arată că bursele de merit se vor da de la media 9.50 în sus și fără mai mult de 10 absențe de la școala. Consiliul Național al Elevilor spune că se delimitează ferm de orice fel de expunere a faptului că elevii au militat pentru o creștere a pragului de medie de 9,50.

Ce spun elevii:

  • Consiliul Național al Elevilor arată că prin acest ordin Ministerul Educației a decis „să priveze zeci de mii de elevi de dreptul la educație, printr-un masacru al burselor școlare, care se vor acorda pentru un număr mult mai mic de beneficiari, sub pretextul creșterii mediilor ca urmare a școlii online”.
  • În data de 4 ianuarie 2022, a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul de aprobare a criteriilor generale de acordare a burselor, care a fost semnat în 22 decembrie 2021 și care modifică pragul mediei pentru bursa de merit la 9,50, în loc de 8,50, cum era initial. Ministerul Educației tocmai ce a decis să priveze zeci de mii de elevi de dreptul la educație, printr-un masacru al burselor școlare, care se vor acorda pentru un număr mult mai mic de beneficiari, sub pretextul creșterii mediilor ca urmare a școlii online.
  • Inițial, una dintre propunerile Consiliului Național al Elevilor a fost ca bursa de merit să fie diferențiată în două feluri, după pragul de medie, respectiv un anumit cuantum pentru mediile cuprinse până la 9,49 și un alt cuantum pentru mediile cuprinse între 9,50 și 10.
  • În comunicatul de presă transmis de Ministerul Educației în urmă cu câteva luni, prima propunere a fost eludată, iar situația a fost prezentată în mod eronat, fără niciun pic de verticalitate.
  • De aceea, ne delimităm ferm de orice fel de expunere a faptului că structura noastră a militat pentru o creștere a pragului de medie de 9,50.
  • Consiliul Național al Elevilor condamnă cu fermitate o astfel de modificare iresponsabilă și inechitabilă și solicită Ministerului Educației să revină de urgență asupra deciziei în perioada imediat următoare, înainte de începerea semestrului al II-lea.
  • În același timp, elevii reprezentanți solicită ca noile criterii generale de acordare a burselor să poată fi aplicate începând cu anul școlar 2022-2023, în așa fel încât să fie evitată o destabilizare a întregului proces de acordare a burselor, dar și reluarea discuțiilor, alături de partenerii de dialog social, pe marginea modificărilor care trebuie aduse criteriilor folosite la momentul actual.
  • Având în vedere impactul major al unei astfel de măsuri pentru sistemul educațional, Consiliul Național al Elevilor anunță posibilitatea declanșării unor proteste la nivel național, în situația în care Ministerul Educației nu va reveni asupra deciziei.
  • „Nu este posibil ca Ministerul Educației să ignore fără scrupule nevoile elevilor din România: mărirea mediilor reprezintă un total dezinteres al decidenților în raport cu nevoile reale ale elevilor! De aceea, dacă situația nu va fi remediată în cel mai scurt timp, anunțăm declanșarea unor proteste generale în toată țara, împotriva criteriilor abuzive de acordare a burselor.”, a declarat Silviu Morcan, președintele Consiliului Național al Elevilor.
Articolul precedentCum au fost alese olimpiadele școlare | MEN: lista va fi acualizată
Articolul următorȘcolile nu mai au teste| Arafat: Achiziţia a fost contestată. Nu mai semnăm niciun contract