Acasă Actualitate Cîmpeanu, despre autorizaţiile de securitate la incendiu: S-au făcut progrese, dar nu...

Cîmpeanu, despre autorizaţiile de securitate la incendiu: S-au făcut progrese, dar nu sunt importante

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că s-au făcut progrese în privinţa unităţilor şcolare care au obţinut autorizaţiile de securitate la incendiu, precizând, însă, că acestea nu sunt importante, deoarece România are criterii mai exigente din acest punct de vedere decât multe alte state. El a declarat că în doi, trei ani nu va mai exista şcoală cu grup sanitar neconform.

Sorin Cîmpeanu a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, câte unităţi de învăţământ sunt pregătite de începerea anului şcolar şi câte au autorizaţie sanitară de funcţionare. 

„Vă reamintesc faptul că şcolile, clădirile şcolilor, infrastructura şcolară se găseşte în administrarea unităţilor administraţiei publice locale. Am spus că suntem în plină perioadă de consultări la nivelul fiecărui judeţ, prin intermediul prefecturilor, pentru a vedea ce au făcut autorităţile locale. Nu Ministerul Educaţiei încheie contracte de lucrări pentru a putea cunoaşte termenele de execuţie asumate prin contracte, pentru a putea monitoriza lucrările care fac obiectul contractelor încheiate de către multe sute de UAT-uri. Pentru că trebuie să aflăm aceste informaţii, apelăm la singura cale legală şi logică prin intermediul unor întâlniri la nivel judeţean organizate de prefecturi, lucruri care se întâmplă în acest timp”, a precizat ministrul Educaţiei.  

El s-a referit şi la situaţia unităţilor şcolare care nu au autorizaţii de securitate la incendiu. 

„Dacă vă referiţi la şcolile care înregistrează neconformităţi din perspectiva autorizaţiilor de securitate la incendiu, aş vrea să vă spun că s-au făcut progrese, dar ele nu sunt importante, pentru că normele nu s-au schimbat radical în aşa fel încât să poată fi judecate mai obiectiv, după nişte criterii care să fie cu un grad de exigenţă conform realităţilor. Şi vă reamintesc faptul că avem criterii pe baza cărora se pot obţine aceste autorizaţii, care sunt mult mai exigente decât în multe alte state. Aceste criterii nu sunt elaborate de către Ministerul Educaţiei, sunt elaborate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Îndrăznesc să vă reamintesc faptul că, în urmă cu câţiva ani, din poziţia de prim ministru interimar, am fost prima persoană publică şi am făcut cunoscută situaţia numărului de şcoli şi numărului de clădiri în care se derulează activităţi de învăţământ care nu au autorizaţie de securitate la incendiu”, a explicat Sorin Cîmpeanu.  

El a afirmat că în doi, trei ani nu va mai exista şcoală în România cu grup sanitar neconform.  

„Dacă ne referim la grupurile sanitare neconforme, care erau de circa 2.000 în urmă cu trei, patru ani, în momentul de faţă, dacă autorităţile locale vor utiliza bugetele pe care le-au primit din partea Ministerului Educaţiei şi vor onora contractele de lucrări pentru care există această resursă financiară, vom rămâne cu 99 de şcoli, exceptându-le pe acele şcoli care sunt structuri care au un număr foarte mic de elevi şi care în mod evident au probleme din perspectiva viabilităţii. Estimez că în următorii doi ani, maximum trei ani, în România nu va mai exista nicio şcoală care să aibă un grup sanitar neconform. Maximum trei ani, probabil doi ani. Diferenţa între doi şi trei ani depinde, în primul rând, de modul în care autorităţile locale înţeleg să se implice şi au capacitatea administrativă să utilizeze resursele bugetare care le-au fost puse la dispoziţie mai mult decât în anii anteriori”, a menţionat ministrul Educaţiei.  

El a mai fost întrebat şi dacă elevii vor avea manuale la începutul anului şcolar.  

„Manualele vor exista anul acesta. Nu există semnalată niciun fel de problemă din perspectiva manualelor şcolare. (…) Nu sunt probleme, nu există riscuri ca elevii să nu aibă manuale”, a adăugat ministrul Educaţiei.

Articolul precedentPalatele copiilor, cluburile sportive şcolare vor trece la consiliile judeţene
Articolul următorCîmpeanu: Cei care vor să renunțe la titlul de doctor vor trebui să dea înapoi banii de școlarizare