Acasă Actualitate Cursurile şcolare vor fi reluate normal. Ministrul Ligia Deca spune că școlile...

Cursurile şcolare vor fi reluate normal. Ministrul Ligia Deca spune că școlile vor face triaj

Cursurile şcolare vor fi reluate normal şi nu sunt luate în calcul suspendarea sau desfăşurarea online, a anunţat Ministerul Educaţiei după o şedinţă convocată de Ministerul Sănătăţii. Ministrul Educației a declarat că școlile vor începe de luni și că nu sunt luate în calcul suspendarea sau desfăşurarea lor online.

„Ceea ce aş dori să comunic, în primul rând, este că procesul educaţional va reîncepe începând cu 9 ianuarie, aşa cum este prevăzut în structura anului şcolar. Nu încurajăm în niciun fel neparticiparea la cursuri. Considerăm că după doi ani pandemici este foarte important să păstrăm ritmul şi să avem un procent mare de participare la cursuri. Considerăm că accentul, aşa cum am discutat împreună cu domnul ministru al Sănătăţii trebuie să fie pe prevenţie. Există o serie de măsuri recomandate. În primul rând, realizarea triajului zilnic, atât de către familii acasă, pe baza identificării eventualelor simptome şi, evident, urmate de izolarea copiilor acasă şi realizarea triajului zilnic, atunci când elevii intră la şcoală sau la grădiniţă. Este normal ca atunci când sunt simptome evidente să fie informaţi părinţii sau aparţinătorii legal. De asemenea, recomandăm, sigur, nu este obligatoriu, dar recomandăm purtarea măştii de protecţie de către cadrele didactice şi, de ce nu, şi de către elevi”, a transmis ministrul Educaţiei.

Ligia Deca a precizat că trebuie să fie respectate măsurile de igienă şi trebuie aerisite încăperile.

„De asemenea, este important să fie respectate măsurile de igienă, dezinfecţia periodică a mâinilor şi a suprafeţelor. Foarte important, aerisirea periodică a încăperilor. Ştim că este sezon rece, însă este foarte important ca atunci când există pauze, încăperile să fie aerisite. De asemenea, în ceea ce priveşte comportamentele atunci când apar totuşi simptome tuse, strănut, este important să fie urmată eticheta în acest sens”, a adăugat Ligia Deca.

Ea mai solicită unităţilor de învăţământ să limiteze accesul persoanelor care nu au legătură directă cu procesul educaţional.

„De asemenea, recomandăm şcolilor să limiteze accesul persoanelor care nu au legătură directă cu procesul educaţional pe perioada intensificării transmiterii virusului gripal. Avem promisiuni de sprijin din partea DSP-urilor pentru şcoli şi pentru inspectorate, în aşa fel încât toate informaţiile necesare atât şcolilor şi personalului acestora, cât şi părinţilor, să fie puse la dispoziţie. Mâine dimineaţă avem o videoconferinţă cu inspectorii generali din fiecare judeţ pentru a pregăti reînceperea procesului educaţional. Sigur, unul dintre subiecte este şi cel legat de pregătirea în contextul acesta al răspândirii virusului gripal. În cazul în care copiii manifestă simptome respiratorii, recomandăm părinţilor sau aparţinătorilor consultarea medicului de familie pentru a stabili indicaţiile terapeutice, izolarea la domiciliu şi eventualele investigaţii suplimentare recomandate de către medici”, a mai transmis ministrul Educaţiei

Ea a mai menţionat că nu sunt motive pentru suspendarea cursurilor, iar atunci când vor apărea cazuri excepţionale va fi analizată fiecare situaţie, dorind ca procesul educaţional să continue în mod normal.

Ministrul Sănătăţii a declarat că vârful sezonului gripal ar putea fi în perioada 15 ianuarie – 10 februarie.

„Sezonul gripal în acest an este decalat cu câteva săptămâni. (…) Este posibil ca vârful să fie în perioada 15 ianuarie – 10 februarie, după care va urma o scădere a cazurilor de viroză respiratorie, inclusiv de gripă. Este a treia săptămână epidemică”, a explicat ministrul Rafila.

Articolul precedentRomânia, în stare de alertă epidemică pentru gripă. Cine va face triajul în școli
Articolul următorLuni încep cursurile. Ce le-a spus Ligia Deca inspectorilor și directorilor să facă pentru a nu închide școlile