Acasă Actualitate România, în stare de alertă epidemică pentru gripă. Cine va face triajul...

România, în stare de alertă epidemică pentru gripă. Cine va face triajul în școli

România va avea o stare de alertă epidemică, nu epidemie de gripă. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat într-o conferinţă de presă că este posibil ca în acest sezon sezon , vârful infecţii respiratorii să fie atins în intervalul 15 ianuarie-10 februarie, după care va urma o scădere a cazurilor de viroze respiratorii, inclusiv de gripă.

În aceste condiții, școlile vor începe luni, 9 ianuarie în mod normal, însă școlile vor face triaj, după cum a declarat Ligia Deca, ministrul Educației, prezentă și ea la conferința de presă.

„Nu încurajăm neparticiparea la cursuri, e important să păstrăm ritmul, după 2 ani pandemici”, a spus Deca. Aceasta a completat că părinții ar trebui să facă acasă un triaj zilnic al copiilor, să vadă dacă au simptome și să nu îi trimită bolnavi la școală. „Dacă copiii au simptome respiratorii, se recomandă consultarea medicului de familie și izolarea la domiciliu”, a completat ministrul Educației.
„Se recomandă purtarea măștii de către cadrele didactice și, de ce nu, și de către elevi”, a spus Ligia Deca.

Ministrul Educației va avea vineri o videoconferință cu inspectorii școlari pe tema pregătirii școlilor în contextul gripei.
Întrebată cine ar trebui să facă triajul în școli și grădinițe, Ligia Deca a răspuns că „orice cadru didactic, care poate observa dacă există simptome de infecție respiratorie”.

„Cred că este responsabilitatea noastră a tuturor să prevenim răspândirea virusului gripal”, a mai arătat Deca.

În contextul creșterii numărului de viroze respiratorii, ministrul Sănătăţii a precizat că vârful acestor infecţii să fie atins în intervalul 15 ianuarie-10 februarie, după care va urma o scădere a cazurilor de viroze respiratorii.

”Ceea ce ne dorim, şi am fost consecvenţi în această abordare, este nu să introducem vreun fel de restricţii, ci să facem populaţia partener în luarea celor mai bune decizii, în aşa fel încât să ţinem sub control un fenomen natural, o infecţie virală care apare sezonier şi care în acest an a apărut mai repede decât în anii precedenţi”, a spus ministrul Rafila.

Articolul precedent Ligia Deca: Pentru prima dată în istoria educaţiei, alocăm peste 1 miliard de euro pentru dotarea școlilor
Articolul următorCursurile şcolare vor fi reluate normal. Ministrul Ligia Deca spune că școlile vor face triaj