Acasă Actualitate Ce se întâmplă cu examenele naționale? Ligia Deca: Nu există posibilitatea să...

Ce se întâmplă cu examenele naționale? Ligia Deca: Nu există posibilitatea să avem evaluări naţionale fără ca profesorii să se întoarcă la şcoală

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a rugat vineri cadrele didactice să se întoarcă în clase de săptămâna viitoare, pentru ca toţi elevii să poată susţine examenele de final de gimnaziu sau de liceu, iar anul şcolar să se poată finaliza în bune condiţii, precizând că simultan negocierile cu sindicaliştii pentru celelalte revendicări pot continua. Deca a afirmat că pentru sutele de mii de elevii care susţin Evaluarea Naţională, respectiv Bacalaureatul, este nevoie ca profesorii să se întoarcă la şcoală. ”În contextul în care acest lucru nu se va întâmpla, nu ne dorim asta, dar asta va fi situaţia, va trebui să ne gândim la prelungiri: prelungiri de închidere a situaţiilor şcolare, reprogramări ale probelor examenelor naţionale”, a avertizat Ligia Deca. Ulterior, ea a precizat că nu există varianta anulării examenelor.

Ligia Deca a menţionat că elevii de clasa a VIII-a şi elevii de la clasa a XII-a au parcurs materia până la începerea grevei. 

“Numărul de şcoli care au încheiat situaţia pentru clasa a XII-a urmează să fie centralizat pentru că ultima zi a fost 2 iunie. Urmează, după aceste zile libere, să avem această situaţie. Depinde foarte mult de momentul în care reuşim să revenim în clase. Depind atât examenele naţionale, cât şi o eventuală prelungire a cursurilor sau o prelungire a perioadei de închidere a situaţiei şcolare. Aş menţiona aici că, în general, clasele terminale au terminat de parcurs materia până ca greva să fi început. Pentru ei este esenţial să se poată încheia situaţia şcolară şi este esenţial ca să rămânem în calendarul de examene naţionale. Pentru celelalte clase vom încerca să găsim soluţii astfel încât să nu intrăm foarte mult în vară, având în vedere infrastructura, căldura. Vom încerca să refacem planificările în aşa fel încât să putem să recuperăm la începutul anului următor”, a explicat Deca. 

Ea a mai afirmat că nu există varianta de anulare a examenelor naţionale. 

“Nu este o lipsă de recunoaştere a legitimităţii solicitărilor cadrelor didactice. Este mai degrabă o rugăminte din partea noastră, cei care suntem alături de ei, să reuşim să rezolvăm această chestiune care pentru mulţi copii este probabil cel mai important moment al vieţii lor şcolare de până atunci.  (…) Luăm în calcul refacerea calendarului de examen. Nu există variantă în care să anulăm examenele. Toţi copiii vor avea oportunitatea să dea examenul de final de gimnaziu sau examenele de final de liceu, Evaluarea Naţională sau Bacalaureatul. Este vorba doar că va trebui să împingem această perioadă în calendar, astfel încât să avem profesorii necesari pentru a putea desfăşura aceste procese. Nu există posibilitatea să avem evaluări naţionale fără ca profesorii să se întoarcă la şcoală”, a mai transmis Deca.

Ligia Deca a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că până acum nu a fost modificat calendarul examenelor naţionale, dar pentru respectarea acestuia este nevoie ca profesorii să revină la şcoală. 

“Până acum am reuşit să ţinem sub control calendarul examenelor naţionale. Nu a fost modificat calendarul probelor. Am prelungit perioada de încheiere a mediilor pentru clasa a XII-a sau clasa a XIII-a până pe 9 iunie. Am prelungit, de asemenea, perioada de înscriere la examenul de bacalaureat tot până pe 9 iunie. Asta ne-ar permite să începem în bune condiţii examenul de Bacalaureat, aşa cum era el inclus în calendarul de activităţi şcolare, pe data de 12 iunie. Evaluarea Naţională începe pe 19 iunie. Este foarte important pentru a putea să rămânem în acest calendar, să dăm predictibilitate elevilor şi să asigurăm cele mai bune condiţii de desfăşurare a examenelor să ne putem întoarce cu toţii în sălile de clasă săptămâna viitoare. În contextul în care acest lucru nu se va întâmpla, nu ne dorim asta, dar asta va fi situaţia, va trebui să ne gândim la prelungiri: prelungiri de închidere a situaţiilor şcolare, reprogramări ale probelor examenelor naţionale”, a declarat Ligia Deca.

Ea a explicat că în acelaşi timp poate continua dialogul pentru revendicările cadrelor didactice. 

“Considerăm că putem avea dialogul pe alte chestiuni care vizează respectul pentru cadrele didactice în formatele pe care domnul prim-ministru le-a anunţat deja ieri, şi anume în ceea ce priveşte legea salarizării, în contextul de negociere de la Ministerul Muncii, context în care Ministerul Educaţiei va susţine grila elaborată împreună cu federaţiile sindicale, ne vom lupta alături de ei ca profesorii să aibă respectul pe care îl merită şi salarizarea pe care am gândit-o împreună ca fiind una decentă şi în formatul de negociere pe contractul colectiv de muncă pe care îl avem aici, la Ministerul Educaţiei. Multe din solicitările pe care dumnealor le au care vizează ore suplimentare, reglare a chestiunilor care ţin de software-ul de salarizare, acestea se rezolvă tehnic, prin dialog bilateral şi pot fi garantate prin aceste documente: Contractul colectiv de muncă şi Legea salarizării”, a mai transmis ministrul Educaţiei.

Ligia Deca a făcut un apel către profesori să revină la şcoală pentru ca cei peste 300.000 de elevi să poată susţine Evaluarea Naţională, respectiv Bacalaureatul. 

“Având în vedere importanţa ca toţi elevii să îşi poată susţine examenele de final de gimnaziu sau de liceu, rugăm cadrele didactice să ne ajute să putem finaliza acest an în bune condiţii. Vă reamintesc, elevi de clasa a VIII-a avem aproximativ 183.000 elevi, de clasa a XII-a avem aproximativ 142.000. Pentru aceste sute de mii de elevi, avem nevoie să ne reîntoarcem la şcoală”, a mai afirmat Ligia Deca.

Articolul precedentMinistrul Ligia Deca a făcut clarificări în legătură cu ordonanţa privind majorarea salariilor: Salariul mediu brut în educaţie creşte peste cel la nivel naţional 
Articolul următorGreva continuă. Sindicate: Nu ne mai certaţi, nu ne mai trimiteţi la clase!