Acasă Actualitate O parte din internatul Liceului „Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc s-a prăbuşit....

O parte din internatul Liceului „Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc s-a prăbuşit. Patru elevi, scoși de sub dărămâturi. Un elev a murit

Un perete al internatului Liceului ”Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc, judeţul Harghita, s-a prăbuşit, luni. Patru persoane, cu vârste între 15 şi 17 ani, au fost scoase de sub dărâmături. Este vorba de trei fete și un băiat. Una din fete a fost resuscitată, fiind transportată la spital. Ultima victimă a fost scoasă de sub dărâmături inconștientă.

UPDATE: Băiatul scos de sub dărâmături inconstient a decedat, au anunțat autoritățile.

„A fost extrasă şi cea de-a patra victimă, este inconştientă, a fost predată echipajelor medicale de la faţa locului”, a transmis IGSU.

Clădirea aparţine Arhiepiscopiei Romano-Catolice, iar Primăria Odorheiu Secuiesc plăteşte anual peste 300.000 de lei chirie. Autorităţile au comunicat verbal cu a patra victimă. Aceasta a fost scoasă inconştientă şi predată echipajelor medicale.

Anunțul prăbușirii unei părți din clădire a venit din partea autorităților din județul Harghita care luni după amiază au anunțat:

„La data de 18 decembrie 2023, în jurul orei 16:00, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Odorheiu Secuiesc au fost sesizaţi prin 112 cu privire la faptul că un perete al unui internat aparţinând unui liceu din localitate s-a prăbuşit. Au fost scoase de sub dărâmături trei persoane, cu vârste aproximativ între 15-17 ani. Acestea au fost transportate la spital pentru a le fi acordate îngrijiri medicale”, a transmis IPJ Harghita.

Potrivit ISU Harghita, la Odorheiul Secuiesc, un perete al internatului Liceului ”Tamasi Aron” s-a prăbuşit şi este  posibil să fie persoane surprinse sub dărâmături. 

Suprafaţa afectată este de aproximativ 200 de metri pătraţ.

La locul intervenţiei au fost alocate 2 maşini de stingere, 1 descarcerare, 1 camion, 1 container multirisc, 1 ambulanţă SMURD, 2 ambulanţe SAJ, 3 echipaje ale serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă.

Ministra Educaţiei Ligia Deca a declarat, după ce un perete al internatului Liceului „Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc s-a prăbuşit, iar trei elevi, cu vârste între 15-17 ani, scoşi de sub dărâmături, că trebuie mai întâi clarificat statutul acestei clădiri, dacă ea era încadrată la imobil cu risc seismic şi care erau planurile pentru consolidarea ei. ”Din nou, aşa ceva nu trebuie să se mai întâmple”, a afirmat Deca.

„Vă promit că Ministerul Educaţiei va face tot ceea ce ţine de instituţie pentru ca să primească ajutorul de care vor avea nevoie în zilele următoare. Avem, sigur că da, acea listă a clădirilor în risc seismic  pe care Ministerul Educaţiei o publică şi o actualizează pe site-ul Ministerului, ultima actualizare a fost făcută în luna octombrie, tocmai pentru a asigura părinţilor şi tuturor celor interesaţi acces neîngrădit la riscul seismic pe care o clădire cu scop educaţional îl poate avea, responsabilitatea fiind în dreptul celor care administrează clădirea, autorităţile publice locale”, a afirmat, luni seară, Ligia Deca.

Articolul precedentMoțiune simplă împotriva Ministrului Educației. Ligia Deca: „Nu există reformă cu efect instantaneu în educaţie”
Articolul următorStructura an școlar 2024-2025. Ministerul Educației propune ca 9 septembrie să fie prima zi de școală