Acasă Actualitate Care sunt costurile economice ale închiderii școlilor: 1% din PIB în...

Care sunt costurile economice ale închiderii școlilor: 1% din PIB în Marea Britanie, dacă elevii nu merg la școală două luni

În această perioadă, guvernele din întreaga lume au decis închiderea școlilor pe măsură ce pandemia de coronavirus s-a răspândit, iar măsura a fost luată cu scopul de a limita infecția și de a nu pune presiune asupra serviciilor de sănătate. Însă, costurile economice și daunele potențiale ale închiderii școlii sunt foarte mari, arată un studiu realizat de profesorii de la Universitatea College London și publicat în revista Lancet Health and Adolescent Health, citat de Financial Times. Cercetătorii arată că închiderea școlilor face puțin pentru a încetini răspândirea coronavirusului și impune costuri economice grele care ar putea depăși beneficiile.

„Dovezile care susțin închiderea națională a școlilor pentru combaterea Covid-19 sunt foarte slabe”, arată Russell Viner, profesor la Institutul pentru Sănătatea Copilului ”Great Ormond Street” din cadrul Universității College London. UNESCO estimează că 91% dintre elevii și studenții din întreaga lume, răspândiți în 188 de țări, sunt afectați de închiderea instituțiilor de învățământ.

Închiderea școlilor a provocat dificultăți multor părinți care au fost nevoiți să stea acasă să aibă grijă de copii. Datele economice arată că închiderea școlilor are consecințe economice. De exemplu, în Marea Britanie, o măsură a închiderii școlilor și implicit a absenței părinților de la serviciu timp de 12 săptămâni arată că ar costa până la 1% din PIB, iar închiderea școlilor pentru 8 săptămâni ar costa 3% din PIB în SUA.

Dar nu numai din punct de vedere economic închiderea școlilor are consecințe grave. Organizațiile internaționale pentru educație arată că închiderea școlilor pe termen lung are consecințe directe asupra bunăstării copiilor. Sunt multe țări în care copiii sunt protejați de școală, în sensul că școala îi ferește de abuzurile părinților și le oferă programe prin care elevii primesc o masă pe zi. În plus, școala oferă programe care reduc riscul pentru violența sexuală. Mai ales în țările sărace, închiderea școlilor poate să accelereze abandonul școlar.

Cercetătorii de la Universitatea College London au studiat mai multe lucrări academice care au examinat consecințele închiderii școlilor în timpul actualei epidemii de coronavirus, dar și a epidemiilor anterioare, în special China, Taiwan, Hong Kong și Singapore. Concluzia lor este că la închiderea școlilor autoritățile ar trebui să aibă mai multe dovezi privind răspândirea coronavirusului, pentru că cei mai mulți dintre copiii infectați cu Covid-19 nu au simptome.

Cercetătorii solicită o analiză mai riguroasă din partea autorităților în privința închiderii școlilor și spun că școlile ar trebui deschise pentru copiilor celor din prima linie în lupta cu coronavirusul.

Danemarca este prima țară din Europa care a anunțat că va redeschide treptat școlile, ca parte a planurilor mai largi de a începe să relaxeze măsurile de distanțare socială.

Articolul precedentCe se întâmplă cu anul școlar: Evaluarea Națională și Bacalaureatul ar putea fi organizate în iulie/ Celelalte examene și concursuri pentru elevi se anulează/ Calendarul anului școlar va fi modificat
Articolul următorIrlanda amână examenele naționale pentru final de iulie/ Ce decizii au luat alte țări cu privire la anul școlar