Acasă Preuniversitar Fără diplomă de bacalaureat la școlile sanitare postliceale/ Deputații au respins un...

Fără diplomă de bacalaureat la școlile sanitare postliceale/ Deputații au respins un proiect prin care era obligatorie diploma de bac, pe motiv de discriminare

Foto: pixabay.com

Deputații au respins miercuri un proiect de lege prin care absolvenții de liceu care mergeau la școlile sanitare postliceale ar fi trebuit să aibă obligatoriu diploma de   bacalaureat.

În prezent  nu este necesar bacalaureatul pentru ca un absolvent de liceu să se înscrie și să urmeze cursurile scolii postliceale sanitare. Dar pot urma aceste cursuri și cei care au diploma de bacalaureat.

”Considerăm că promovarea examenului de bacalaureat este un filtru esențial pentru selecția calității resursei medicale din domeniul sanitar. În concluzie, propunem introducerea obligativității deținerii diplomei de bacalaureat de către absolvenții de liceu care doresc să se înscrie la școlile sanitare postliceale”, este menționat în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Propunerea a fost însă respinsă  de comisia de învățământ din Camera Deputaților cu 21 de voturi pentru respingere, 1 vot împotriva respingerii și 2 abțineri.

Deputații spun că modificarea propusă de inițiatorii legii, adică diploma de bacalaureat să fie obligatorie la admiterea la școlile sanitare postliceale, ar conduce la o situație de discriminare a acestei categorii de candidații în cadrul admiterii în învățământul postliceal, în raport cu restul categoriilor de candidați, care optează pentru alte tipuri de școli postliceale decât școlile sanitare.

 De asemenea, ar determina diminuarea în mod semnificativ a numărului de absolvenți de școli postliceale sanitare, aceasta având un impact major asupra sistemului național de sănătate.

Deputații mai arată în raportul de respingere a proiectului că admiterea în învățământul postliceal se face în conformitate cu criteriile generale, aplicabile în mod universal, tuturor absolvenților de liceu, cu sau fără diplomă de bacalaureat, iar învățământul postliceal se încheie cu examen de certificare a competențelor profesionale, ceea ce reprezintă elemente suficiente ce permit admiterea candidaților și, respectiv certificarea competențelor profesionale dobândite, în baza competențelor/meritelor personale, indiferent dacă aceștia dețin sau nu, în momentul admiterii, diplomă de bacalaureat.

Articolul precedent“Geografia de acasă” – un nou ghid pentru elevii care învață de acasă
Articolul următorConsiliul Naţional al Elevilor despre obligativitatea cursurilor online: Măsura are un profund caracter discriminatoriu