Acasă Actualitate Primarul din Târgu Jiu, membru PNL, îi cere Monicăi Anisie să încheie...

Primarul din Târgu Jiu, membru PNL, îi cere Monicăi Anisie să încheie anul școlar pe baza notelor din primul semestru: Primăriile n-au bani de calculatoare

Marcel Romanescu, primarul municipiului Târgu Jiu, din același partid cu ministrul Educației, i-a scris o scrisoare deschisă Monica Anisie, în care îi cere să ia în considerare propunerea ca anul școlar în curs să fie încheiat în baza mediilor din semestrul I, fără ca elevii să revină la școală și fără continuarea predării online. El spune că este un risc mare ca elevii să se infecteze cu coronavirus dacă școlile s-ar deschide în a doua jumătate a lunii mai. Primarul critică și obligativitatea predării cursurilor on-line și spune că sunt școli care nu vor putea asigura elevilor calculatoare.

”Din păcate, data de 15 mai nu confera niciunui membru angajat in procesul instructiv-educativ o siguranță din punctul de vedere al infectării cu acest virus. Pericolul se va menține și trebuie să avem în vedere această situație atunci când luăm decizii ce pot afecta copiii și familiile acestora.
Este evident faptul că o eventuală reluare a cursurilor în a doua jumătate a lunii mai ar presupune și o doză mare de risc pentru copiii noștri”, scrie primarul PNL, care arată că sunt clasa cu 25-30 de copii sau chiar mai mulți.

Marcel Romanescu critică nuanțat soluția găsită de Ministerul Educație prin obligativitatea participării la cursile online.

”Pe de altă parte, considerăm că nici soluția propusă recent, referitoare la predarea cursurilor on-line, nu e cea mai buna alegere. În România, sunt foarte multe localități – în mediul rural – unde nu se poate pune problema conexiunii la internet prea curând. Vorbim aici și de numeroase familii cu o situatie materiala precara, familii care nu-și pot procura mijloacele tehnologice necesare unei bune desfășurări de învățare on-line”, susține primarul.

El spune că primăriile au bugetul foarte diminuat de criza coronavirusului și nu pot asigura calculatoare pentru elevi.

”Sunt unități de învățământ din astfel de zone care nu vor putea asigura elevilor calculatoare sau tablete. De asemenea, o astfel de obligație nu poate rămâne în slujba administrațiilor publice locale pentru finantare. Este cunoscut faptul că bugetele multor primării sunt deja diminuate în urma cheltuielilor generate de această pandemie”, scrie primarul.

Marcel Romanescu amintește ce s-a întâmplat cu școala în perioada celor două războaie mondiale, când învățământul s-a confruntat cu probleme asemănătoare, și spune că anul școlar ar trebui încheiat pe baza notele din primul semestru.

”Ceea ce propun, în baza discuțiilor pe care le-am avut cu numeroase cadre didactice, este ca Ministerul Educației și Cercetării să găsească cea mai bună soluție prin care s-ar putea încheia situatia din anul școlar în curs pe baza rezultatelor din primul semestru. Cursurile din semestrul al II-lea pot fi recuperate, acolo unde permite programa școlară, în anul școlar viitor.
De asemenea, la examenele naționale poate fi exclusă materia care trebuia predată în semestrul al II- lea al acestui an”, susține Marcel Romanescu.

Articolul precedentMarius Nistor, ”Spiru Haret”: Cum vom reuși să distanțăm social 35 de elevi dintr-o clasă?
Articolul următorNelu Tătaru: Vaccinarea de rutină trebuie să continue / Să nu uităm că avem încă în evoluţie o epidemie de rujeolă