Acasă Actualitate Cum folosește Guvernul Germaniei umaniștii în rezolvarea crizei coronavirusului/...

Cum folosește Guvernul Germaniei umaniștii în rezolvarea crizei coronavirusului/ Cel mai cunoscut profesor din lume în Immanuel Kant are rolul să pună ”întrebări dificile”

Germania a relaxat treptat restricțiile aplicate în criza coronavirusului, dar nu oricum, ci după consultatea specialiștilor în știinte umaniste, care au constribuit la elaborarea strategiei de ridicare a restricțiilor, scrie Times Higher Education.

Spre deosebire de alte țări, în Germania, filozofii, istoricii, teologii și juriștii au jucat un rol major în încercarea guvernanților de a pune capăt blocării activităților din cauza coronavirusului.

Când guvernul federal german a anunțat o ușoară slăbire a restricțiilor la 15 aprilie – permițând deschiderea micilor magazine și a unor copii să se întoarcă la școală în mai – aștepta cu nerăbdare un raport scris de un grup de experți de 26 de persoane care conținea doar o minoritate de oameni de știință naturală și abia o mână de virologi și specialiști medicali. În schimb, din acest grup de lucru din făceau parte mulți istorici ai industrializării și creștinismului timpuriu, specialiști în filozofia dreptului și mai mulți experți pedagogici.

Specialiștii în educație ai grupului au lucrat prin Zoom și au ridicat problema că închiderea școlii ar însemna că elevii din familii sărace vor fi și mai dezavantajați în comparație cu cei înstăriți. Juriștii din grupul de lucru s-au întrebat dacă restricțiile asupra libertăților de bază sunt legitime; și eticienii și filosofii au subliniat că oprirea răspândirii coronavirusului ar depinde mult mai mult de disponibilitatea publică de a se conforma normelor morale decât de orice acțiune de stat coercitivă, mai scrie Times Higher Education, citându-l pe Jürgen Renn, directorul Institutului Max Planck pentru Istoria Științei.

În Germania, un rol important îl are Consiliul de Etică, compus din teologi, juriști, filosofi și alți gânditori etici, care a contribuit la un raport publicat la sfârșitul lunii martie.

„Avem o linie directă cu miniștrii și factorii de decizie din parlament. Puteți întreba virologii la început; dar, pe măsură ce continuați, aveți nevoie de juriști, oameni din economie, oameni de știință sociali ”, a spus Joachim Vetter, directorul Consiliului de Etică.

În Renania de Nord-Westfalia, landul cel mai populat al Germaniei, guvernul regional a solicitat sprijinul unui mix de experți din mai multe domenii. Unul dintre aceștia este Otfried Höffe, o autoritate mondială pentru Immanuel Kant, care a colaborat cu directorii de telecomunicații, oamenii de afaceri și juristii pentru a elaborara o strategie de ieșire din blicajul dat de criza coronavirusului. Rolul filosofului a fost să pună „întrebări dificile” care ar putea fi trecute cu vederea, a explicat profesorul, pentru că există un „pericol” ca executivul să caute să acapareze puterea în timpul pandemiei.

Implicarea umaniștilor în rezolvarea crizei coronavirusului din Germaniei este o excepție, în Franța și Marea Britanie, grupurile de lucru sunt formate din virusologi și epidemiologi.

Articolul precedentO educatoare din Sfântu Gheorghe, despre reluarea cursurilor: ”Avem 31 de copii în grupă. Cum să ții copiii să se joace la distanță?”
Articolul următorRaport UNICEF: Peste 13 milioane de copii nu au fost vaccinați deloc înainte ca pandemia de COVID- 19