Acasă Universitar Cercetătorii de la Ad-Astra solicită ordinele de numire ale directorilor institutelor...

Cercetătorii de la Ad-Astra solicită ordinele de numire ale directorilor institutelor de cercetare

Cercetătorii de la Ad-Astra au trimis o petiție către ministrul Educației și secreatarul de stat pentru Cercetare prin care le cer să publice ordinele de numire a directorilor de la 16 instituții de cercetare, să transmită componența consiliilor de administrație  și să actualizeze pagina de internet.

Petiție pentru publicarea Ordinelor de numire in funcție a Directorilor Generali ai INCD-urilor

în baza Ordonanței nr. 27 din 30 ianuarie 2002 privind reglementarea activități de soluţionare a petițiilor.

Conform HG 24/2020 privind privind organizarea și funcționarea Ministerului Educației și Cercetării (MEC), acesta are în coordonare 43 de Institute Naționale de Cercetare-Dezvoltare (INCD). Observăm că:

(i) Ultima actualizare a paginii web  ce include Ordinele de numire ale directorilor generali precum și componența consiliilor de administrație ale acestora a fost făcută acum aproape patru ani.

(ii) În baza Ordinelor disponibile pe pagina web, multe din mandatele de director general fie au expirat, fie sunt aproape de a expira.

(iii) Pentru 16 din cele 43 INCD-uri au fost organizate recent concursuri pentru ocuparea funcției de director general.

În contextul de mai sus, coroborat cu imaginea mai degrabă negativă creată în spațiul public de salariile directorilor generali de INCD-uri, este cel puțin regretabil că ministerul pe care-l conduceți se prevalează de prevederi legale asupra datelor cu caracter personal pentru a nu pune la dispoziția celor interesați Ordinele de numire în funcție. Vezi cazul directorului general al IFIN-HH, în care MEC a refuzat cererea Federației Sindicale Hermes de a îi transmite ordinul de numire în funcție.

În speranța că sunteți adepții unei guvernări transparente și având în vedere imaginea INCDurilor în spațiul public, vă solicităm să ne transmiteți următoarele documente:

Ordinele în vigoare de numire a tuturor directorilor generali de INCD-uri aflate în coordonarea MEC.

Componența Consiliilor de Administrație ale INCD-urilor aflate în coordonarea MEC.

De asemenea, vă rugăm să actualizați pagina web de mai sus.

Articolul precedentULTIMA ORĂ Fără test grilă la ADMITEREA de la colegiile naţionale militare
Articolul următorHumanitas redeschide librăriile din 16 mai