Acasă Actualitate Ce spun trei foști miniștri despre organizarea Evaluării Naționale și a Bacalaureatului

Ce spun trei foști miniștri despre organizarea Evaluării Naționale și a Bacalaureatului

Ce spun trei foști miniștri ai Educației despre organizarea examenelor naționale? Școala 9 a stat de vorbă cu Mircea Miclea, Andrei Marga și Sorin Cîmpeanu despre modul cum ar fi organizat ei aceste examene.

Sunt școlile pregătite pentru examenele naționale, în contextul pandemiei de coronavirus? 

„Rutinele cu care s-au obișnuit elevii ar trebui, în cea mai mare măsură posibil, respectate. Adică elevii ar trebui să se apropie cât mai mult de modul în care ele s-au dat înainte. De ce? În primul rând pentru că se așteptau la acest fel de examen când au intrat în clasa a XII-a și au început să se pregătească pentru bacalaureat. În al doilea rând, așa au fost obișnuiți, este o cultură a acestor examene. Și există un set de practici aferente acestei culturi. Principiul este următorul: cu cât respecți mai mult cultura și practicile anterioare, cu atât un examen devine mai puțin anxiogen, adică mai puțin generator de stres”, a spus Mircea Miclea.

Andrei Marga crede că nivelul profesional va scădea și mai mult decât până acum, dar acest lucru se va vedea peste câțiva ani în pregătirea forței de muncă. „Dacă învățământul ar fi rămas serios, și examenele puteau fi serioase. Acum, că se slăbesc examenele reducând materia nu e o soluție. Apoi, se slăbesc examenele slăbind organizarea lor, iar nu e o soluție. După părerea mea, învățământul românesc e pe o cale greșită, iar deciziile care l-au dus aici sunt evident greșite”, a spus Andrei Marga.

Sorin Cîmpeanu  spune că situația actuală este mult mai grea decât s-ar fi putut cineva aștepta. ”Nimeni, din România sau din alte țări, nu poate avea garanții certe că s-au luat hotărârile cele mai bune într-o situație atipică, fără precedent în epoca modernă. Istoria va dovedi… În educație deciziile de azi se traduc prin efecte peste ani.Pe de altă parte, suntem conștienți că există discrepanțe în modul de evaluare și notare în școlile românești, dar acestea, din păcate, nu se pot soluționa acum, pe moment”, spune Sorin Cîmpeanu.

Articolul integral pe Școala 9 : Examenele în vremea pandemiei: Ce spun trei foști miniștri despre organizarea acestora

Articolul precedentAdmitere cu notele de la BAC la Universitatea de Ştiinţe Agricole din Cluj-Napoca
Articolul următorMinistrul Educației din Republica Moldova cere anularea Bacalaureatului