Acasă Actualitate Ministrul Educației din Republica Moldova cere anularea Bacalaureatului

Ministrul Educației din Republica Moldova cere anularea Bacalaureatului

Ministrul Educației din Republica Molvăda, Igor Șarov, a anunțat joi, 13 mai, că își asumă anularea examenului național de bacalaureatului, în contextul pandemiei de coronavirus.

 „Situația excepțională cere soluții excepționale, iar realitatea de zi cu zi te obligă uneori la măsuri pe care ți-ai dori să nu fie nevoie să le iei. Decizia noastră nu a fost luată ușor. Am cântărit fiecare aspect, am analizat fiecare situație în parte.”, a menționat ministrul Igor Șarov.

Ministrul Educației a prezentat cele 4 scenarii realizate de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare.

Scenariul 1 „Susținerea examenului de bacalaureat în centrele existente de BAC, dotate cu monitorizare video”, care ar menține organizarea unui examen corect, obiectiv și credibil, dar favorizează riscul de contaminare, atât pentru elevi cât și pentru profesorii asistenți și evaluatori.

Scenariul II „Susținerea examenului de bacalaureat în instituțiile de învățământ de proveniență” ar asigura o mai bună menținere a distanței sociale și prezența unui număr mai mic de candidați în cadrul unui singur centru. Însă lipsa monitorizării video va încuraja frauda și corupția.

Scenariul III „Susținerea examenului de bacalaureat în regim online”, fiecare elev ar fi în condiții sigure acasă, dar este imposibilă identificarea persoanei care susține examenul în fața calculatorului și lipsește un soft specializat pentru acest exercițiu.

Scenariul IV „Anularea examenului de bacalaureat și eliberarea diplomelor în baza mediilor anuale din perioada de liceu” elimină riscul de contaminare.  Diploma de bacalaureat va avea aceeași valoare juridică pentru instituțiile de învățământ superior din țară și peste hotarele republicii, în cazul emiterii unei hotărâri de parlament corespunzătoare.

„Scenariile 1-3  ar reprezenta angajamente riscante, mai ales că vorbim de 17459 candidați care ar trebui să parcurgă, timp de mai multe zile, toate probele acestui examen. De aceea Ministerul Educației, Culturii și Cercetării își asumă luarea deciziei privind anularea examenului național de bacalaureat (scenariul IV). Reiterez că în situația dată abordarea situației curente este centrată pe axioma că în toate acțiunile sistemului educațional, urmează să aibă prioritate sănătatea copiilor și a cadrelor didactice și anume – evitarea contaminării cu coronavirus.”, a subliniat oficialul.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va prezenta Guvernului Republicii Moldova spre aprobare proiectul de lege privind anularea examenelor naționale de absolvire în învățământul general, sesiunea de examene 2020.

„Ne-am dori ca disputele politice, inevitabile în democrație, pe marginea acestui subiect să se transforme într-o uniune în jurul intereselor copiilor, primii pe care trebuie să îi protejăm azi”, a spus Igor Șarov.

În Republica Moldova s-au înregistrat 5.154 de cazuri de infectări cu coronavirus, iar 182 de oameni au decedat din cauza COVID-19.

Articolul precedentCe spun trei foști miniștri despre organizarea Evaluării Naționale și a Bacalaureatului
Articolul următorFederația ”Spiru Haret” cere lămuriri privind regulile reîntoarcerii la școală: Ce facem cu învăţământul special?