Simion Hancescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, spune că a cerut Ministerului Educației să ia în calcul echivalarea notelor din anii de studiu și găsirea unei formule de admitere echitabilă la liceu.
”Faptul că învățământul superior a luat decizia să nu dea examenul în format clasic ne pune pe gânduri. Adică studentii care termină nu vor da examen în format clasic. Atunci de ce se pune problema la preuniversitar? Înseamnă că riscurile există. Problema cu echivalarea notelor de peste anii de studii, în condițiile date, este cea mai aproapiată de normal, sau a găsi un sistem de departajare cât de cât apropiat de cel normal. Examenul online este exclus pentru că nu toți elevii au aparatura necesară”, a declarat Simion Hancescu pentru StiriEdu.ro.
Licedul FSLI recunoaște că notarea nu este unitară și că sunt diferențe între elevii dintre rural și urban.
”E un adevăr că notarea nu este unitară, e o diferență între rural și urban. Dar sunt și situații în care notele sunt mai mari în urban decât în rural, depinde de mai mulți factori”, arată Hancescu.
”Nu cred că ar fi o problemă pentru cei care termină clasa a VIII-a ca pentru admiterea la liceu să se ia în calcul notele pentru română și matematică. Dacă un elev vrea să dea la colegiu de prestigiu unde concurența este mare atunci acele licee pot impune suplimentar si alte note de la discipline din aria curriculară. De exemplu, dacă cineva vrea să da la Matematică Informatică la ”Tudor Vianu”, iau româna și matematică în proporție de 75 % și pot să adaug din aria curriculară chimie, fizică. Și atunci un elev care are aptitudini pentru acest profil este clar că are note bune și la aceste discipline. Știm foarte bine că în anii trecuți elevii de clasa a XI-a se trezeau exact pe dos, adică elevi de uman se trezeau la real, pentru că bifau greșit la repartizare. Noi așa vedem lucrurile, e clar că nu sunt condiții în România, nu avem infrastructură, avem școli cu toalete în curte”, a mai spus Simion Hancescu
Reprezentantul FSLI consideră că în următoarea săptămână Ministerul Educației și Guvernul ar să găsească o soluție: ”Avem sau nu condiții pentru ca examenele astea să se dea în siguranță?”
”Mai e un lucru care este de discutat. Să vedem ce se întâmplă în perioada de pregătire. Elevii vor fi împărțiți în grupe de câte 10, dar nu sunt obligați să vină la școală, și dacă vin numai doi profesorii trebuie să facă pregătire. 90% dintre elevi pot sta acasă. Apoi acel cadru didactic merge acasă și trebuie să facă pregătire și cu ceilalți care nu vin. În opinia mea, elevii trebuiau ținuți acasă și profesorii să facă efortul să facă cu ei pregătire online în cele 10 zile. Toate indiciile și realitatea pe care o trăim acum ne arată că un examen clasic nu poate fi susținut în condiții normale. Nu cred că poate fi un examen obiectiv in condiții impoprii, elevi cu masca pe față la temperaturi ridicate la finalul lunii iunie, sălile cu aer condiționat sunt puține. E chiar periculos să se folosească aerul condiționat pentru că medicii spun ar fi riscul de transmitere mult mai mare”, a mai spus Simion Hancescu.
Reamintim că regulile reîntoarecerii elevilor la școală pentru pregătirea pentru examenele naționale au fost publicate în Monitorul Oficial. Participarea elevilor la activitățile de pregătire va fi decisă de părinții acestora după evaluarea încadrării în grupele de risc a elevilor sau membrilor familiilor acestora (persoane care suferă de afecțiuni cronice sau persoane cu vârsta de peste 65 de ani.
Citiți și:
Regulile întoarcerii la școală/ Inspectoratele vor primi listele cu persoanele infectate cu COVID-19