Acasă Preuniversitar Consiliul Național al Elevilor sesizează Avocatul Poporului pentru transportul gratuit

Consiliul Național al Elevilor sesizează Avocatul Poporului pentru transportul gratuit

Foto: CNE

Consiliul Național al Elevilor arată că a adresat Avocatului Poporului o petiție prin care solicită ridicarea unei excepții de neconstituționalitate asupra Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 70/2020, un act normativ care prevede, în spiritul OUG 51/2019, prelungirea valabilității licențelor operatorilor de transport.

Elevii spun că această ordonanță încalcă voința Parlamentului României și avizul Consiliului Legislativ nr. 145/12.05.2020 pentru propunerea legislativă privind prelungirea valabilității programelor de transport județean și plasează problemele întâmpinate de către elevii navetiști într-un spectru derizoriu.

Consiliul Național al Elevilor mai arată că menținând transportul județean în regim comercial, guvernanții legitimează abandonul școlar al elevilor, protejând interesele transportatorilor. Din această perspectivă, consiliile județene nu vor încheia contracte de serviciu public care să prevadă facilități pentru elevi. De asemenea, elevii care călătoresc între localități din două județe diferite cu ajutorul mijloacelor de transport rutier de persoane nu vor mai beneficia de reducerea de 50%, care era prevăzută în Legea educației naționale.

Mai mult decât atât, facilitățile elevilor navetiști se vor acorda doar în cazul în care elevii nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu, măsură care discriminează elevii care sunt școlarizați într-o altă localitate decât cea de domiciliu, în cazul în care în localitatea de proveniență există o unitate de învățământ preuniversitar, mai spun elevii. Astfel, elevii nu mai beneficiază de dreptul general de a avea tarif redus cu 50% pentru transportul județean și interjudețean, iar situația elevilor navetiști înscriși în cursurile unei instituții de învățământ preuniversitar particular este ignorată prin intermediul acestui act normativ – acești elevi nu vor beneficia de facilități. Problema transportului județean și interjudețean rămâne, astfel, nerezolvată, iar Guvernul ignoră într-un mod populist acest aspect, orientând atenția publică spre gratuitatea transportului feroviar pentru elevi.

Incoerența decizională reprezintă o reală amenințare pentru asigurarea unui demers educațional echitabil și o premisă a creșterii ratei abandonului școlar, prin încălcarea dreptului la învățătură prevăzut în articolul 32 al Constituției României. De altfel, având în vedere că această OUG nu a fost obiectul unei dezbateri publice, Executivul a încălcat Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională și a subminat principiul fructificării unui cadru de guvernare deschis tuturor cetățenilor și mai ales a celor impactați direct de această măsură – elevii.


„Consiliul Național al Elevilor a adresat o petiție Avocatului Poporului cu privire la conținutul OUG nr. 70/2020 care promite transport gratuit pentru elevi – acest act normativ nu doar că nu rezolvă problema elevilor navetiști, dar privează toți elevii din România de dreptul general de tarif subvenționat în cadrul mijloacelor de transport rutier. Guvernul a încălcat voința Parlamentului prelungind licențele operatorilor de transport, aspect sesizat inclusiv de Consiliul Legislativ. Singura explicație viabilă pentru care Guvernul a refuzat să dezbată public proiectul acestei OUG este, firește, faptul că protejați rămân operatorii de transport, iar dezavantajați – elevii. Drepturile elevilor nu se tranzacționează: nu poți să dai elevilor o facilitate, în timp ce le limitezi alte două”, a declarat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Articolul precedentCe măsuri trebuie să ia școlile când primesc elevii/ Regulile impuse de Ministerul Educației
Articolul următorPeste 2.400 de liceeni au participat online la simularea admiterii la Medicină