Acasă Universitar Profesorii de la ASE au realizat un echipament printat 3D, util în...

Profesorii de la ASE au realizat un echipament printat 3D, util în lupta împotriva COVID-19

O echipă de cadre didactice de la Academia de Studii Economice din Bucureşti a elaborat şi depus la Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare documentaţia tehnică necesară pentru avizare pentru un echipament medical printat 3D, util în lupta împotriva COVID-19.

Potrivit unui comunicat de presă al ASE, avizarea este necesară pentru omologarea producerii acestui echipament de protecţie respiratorie, realizat în tehnologia 3D, spre a fi distribuit în spitalele româneşti.

Astfel, cei care dispun de imprimante 3D vor putea să imprime un model de semi-mască realizat în conformitate cu cerinţele legale din România.

„Performanţa produsului se bazează, în primul rând, pe capacitatea acestuia de a izola complet gura şi nasul purtătorului. În acest sens, cochilia este tipărită dintr-o singură bucată de material, fără lipituri chimice, găuri de fixare comunicante sau prinderi mecanice. Demontarea produsului în vederea curăţării şi sterilizării presupune detaşarea capacului incintei elementului filtrant prin simplă tragere”, potrivit comunicatului.

Produsul este reutilizabil, integritatea sa nefiind afectată de purtări şi sterilizări repetate.

Totodată, proiectarea conceptuală a produsului a avut la bază recomandările Uniunii Europene.

„Semi-masca este realizată în totalitate din filament PETG prin tipărire 3D aditivă. Materialul este aprobat pentru folosire în industria alimentară, prin urmare, purtătorul acestei măşti nu va fi expus inhalării de substanţe dăunătoare, chiar şi în urma unor sterilizări repetate. Specificaţiile PETG asigură integritatea produsului până la temperaturi de 190 de grade Celsius fără deformări semnificative, de asemenea nu există limitări cu privire la temperaturile minime, materialul fiind rezistent la îngheţ”, mai arată sursa citată.

Echipa implicată în realizarea documentaţiei este formată din următoarele cadre didactice universitare: Bologa Răzvan, Tatu Cristian, Nică Ionuţ, Moise Daniel, Nişioiu Codrin, Gogu Emilia, Dumitru Mădălina, Drăghici Alina, Băncescu Mioara, Muşetescu Radu Cristian şi Orzan Mihai.

Articolul precedentMoţiunea simplă împotriva ministrului Educaţiei, dezbătută în Camera Deputaților
Articolul următorFOTO Cum arată o școală pregătită pentru examenele naționale