Sorin Cîmpeanu spune că școlile și grădinițele din județul Cluj vor intra toate în online, dacă se păstrează trensul de creștere actual al infectărilor cu Covid.
„Înțeleg de la specialiști că următoarele două săptămâni vor fi foarte grele. Dacă se păstrează acest trend, Clujul, de săptămâna viitoare, va intra în online cu toate școlile și grădinițele. Asta este regula. Este legătura cu paturile destinate Covid, nu cu paturile de ATI”, a spus Sorin Cîmpeanu, care a precizat că erau 776 de copii internați în secțiile Covid din 8.000 de pacienți.
Ministrul a arătat că se va păstra regula potrivit căreia atunci când paturile Covid din spitale sunt în proporție de 75%, în următoarea săptămână școala va funcționa integral în online.
În prezent, sunt 27.000 de elevi infectați. Sorin Cîmpeanu a spus că mare parte din acești copii au fost descoperiți cu ajutorul testelor pe bază de salivă.
Sorin Cîmpeanu a fost întrebat, duminică seara, la Digi 24, dacă şcolile trec în online în judeţul Cluj, dacă acolo continuă acelaşi trend al îmbolnăvirilor.
„La Cluj într-adevăr avem cea mai mare rată de ocupare a acestor paturi, dacă se păstrează trendul ascendent şi, din păcate, conform specialiştilor, că următoarele două săptămâni va fi foarte grele, că numărul infectărilor va creşte. Dacă se păstrează acest trend de creştere, Clujul va intra cu siguranţă de săptămâna viitoare în online cu toate şcolile şi grădiniţele. Asta este regula. Este legătura cu paturile destinate pacienţilor COVID, nu cu paturile de ATI”, a explicat ministrul Educaţiei.
El a precizat că numărul copiilor internaţi este de opt procente din totalul persoanelor care se află în spitale. „Ministerul Sănătăţii monitorizează zilnic şi gradul de ocupare a paturilor destinate copiilor şi a paturilor destinate pacienţilor ATI. Erau 776 pe copii internaţi COVID din 8800, deci 8 la sută din cei internaţi, din cei 8800 de pacienţi internaţi cu afecţiuni COVID, erau copii. Dintre aceştia, din fericire, sigur, fiecare caz este dramatic, dar a scăzut semnificativ numărul cazurilor copiilor care necesită tratament în secţiile de terapie intensivă”, a transmis Sorin Cîmpeanu.
Acesta a mai afirmat că cei mai mulţi dintre cei 27.000 de copii infectaţi au fost depistaţi pe baza testelor de salivă distribuite în şcoli.
„Va trebui să înţelegem că următoarele două săptămâni, dincolo de subiectul şcolii, vor fi săptămâni grele pentru toată lumea. Regula se va păstra: atunci când un judeţ va depăşi 75% în ziua de referinţă joi, următoarea săptămână va funcţiona integral în online. Înseamnă că această măsură de micşorarea a mobilităţii ajută sistemul spitalicesc să nu fie depăşit. Este vorba de 27.000 de copii infectaţi. Mare parte din aceşti copii au fost depistaţi la testele pe bază de salivă care, în sfârşit, au început să funcţioneze în şcoli. Pentru săptămâna viitoare, am verificat şi în această seară absolut toate judeţele, absolut toate şcolile au la dispoziţie teste pentru testare o dată la două, trei zile. De asemenea, mai mult de judeţe au primit şi ultimul lot de peste cinci milioane de teste, cele cinci milioane de măşti au fost deja distribuite, deci testarea şi respectarea regulilor sanitare rămâne o măsură extrem de importantă”, a mai spus Cîmpeanu.
Citiți și: Cîmpeanu: 10 milioane de teste vor ajunge săptămâna viitoare în școli
Sorin Cîmpeanu: La rectificare, vor fi luate în considerare creșterile salariale ale profesorilor
Cîmpeanu: 10 milioane de teste vor ajunge săptămâna viitoare în școli
Greva profesorilor: Pe 4 februarie vom încheia un acord cu premierul Ciucă
UBB cere verificarea tezei premierului Ciucă. CNATDCU a început procedura
București | Colegiul Național I.L. Caragiale intră în online de marți
Greva profesorilor în imagini. Vineri, sindicatele se întâlnesc cu premierul Ciucă
Greva profesorilor în imagini. Vineri, sindicatele se întâlnesc cu premierul Ciucă
Sorin Cîmpeanu: Unde este „tăierea” numărului de beneficiari ai burselor de merit?
Raed Arafat, despre lipsa testelor din școli: Doi furnizori au cerut un preț de 3 ori mai mare
Ce s-a întâmplat cu testele elevilor | Explicațiile Departamentului pentru Situații de Urgență