Acasă Actualitate Când vor fi redeschise creșele și grădinițele/ Nelu Tătaru: Părinţii nu vor...

Când vor fi redeschise creșele și grădinițele/ Nelu Tătaru: Părinţii nu vor mai putea rămâne acasă cu copiii

Foto: Facebook

Ministrului Sănătăţii,Nelu Tătaru, a declarat într-o emisiune la TVR 1 că este posibil ca pe parcursul verii să fie redeschise after-school-urile, grădiniţele şi creşele private, în condiţiile în care contextul epidemiologic o va permite.

„După 12 iunie se termină anul şcolar, părinţii nu vor mai putea rămâne acasă cu copiii şi atunci trebuie să ne gândim şi la acest lucru”, a spus Nelu Tătaru.

De altfel, ministrul Sănătății a primit un document de la Centrul Național de Evaluare și Promovare a Stării de Sănătate, document în care sunt recomandate condițiile în care pot fi redeschise creșele și grădinițele.

StiriEdu.ro a consultat documentul în care se arată că înainte să se deschisă creșele și grădinițele trebuie făcută curățenie generală prin desprăfuire, spălare cu apă și detergent, apoi clătire repetată cu apă potabilă.

Recomandări pentru măsurile de protecție care trebuie aplicate în vederea redeschiderii creșelor, grădinițelor, afterschoolurilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2:

  • Sălile de grupă vor fi astfel  amenajate încât să permită reducerea numărului de copii în cameră, iar distanța dintre ei să fie maximizată, fără a compromite funcționarea normală a activităților pedagogice. Se recomandă reducerea numărului de copii în grupă. Trebuie asigurată o suprafață de minim 4,5mp/copil.
  • Distanțarea fizică se va asigura în domitoare și în sălile de masă prin plasarea paturilor, respectiv a șezlongurilor, respectiv a măsuțelorla cel puțin 1,5 m distanță între ele.
  • Încăperi dedicate pentru a evita contactul dintre persoanele din grupuri diferite, va fi nominalizat personalul care lucrează la fiecare grupă de copii și vor fi repartizate spațiile în care aceștia își vor desfășura activitatea zilnică în mod constant
  • Jucăriile care nu pot fi spălate trebuie eliminate din sala de grupă, la fel ca toate accesoriile neesențiale din procesul intructiv educativ.
  • Pătuțul sau salteaua va fi indivildualizată, adică un copil va folosi același pat.
  • Activitățile în aer liber vor reprezenta o proporție cât mai mare din program, iar atunci când mai multe grupe sunt afară vor evita contactul strâns între copii și  vor evita jocurile care presupun apropeirea între copii la mai puțin de 1,5 m.

Mai multe detalii despre condițiile redeschiderii creșelor și grădinițelor pot fi găsite aici: În ce condiții pot fi deschise grădinițele și creșele/ Recomandările de la experții în sănătate

Articolul precedentReproșul Ecaterinei Andronescu pentru Monica Anisie/ „Dacă aș fi făcut un asemenea lucru, toată Dâmbovița nu era de ajuns să mă curețe”
Articolul următorMonica Anisie, despre purtarea măștilor la examene: „Cel mai bine este ca medicul să se pronunțe în acest sens”