Acasă Actualitate Educația sexuală cu acordul părinților, aprobată în Parlament

Educația sexuală cu acordul părinților, aprobată în Parlament

Foto: pixabay.com

Proiectul prin care elevii pot urma orele de educație sexuală în școli numai cu acordul părinților a fost aprobat miercuri în Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, anunță Digi24. Actul normativ schimbă expresia de „educație sexuală” în „educație sanitară”. În favoarea proiectului au votat 269 de deputați, trei s-au împotrivit iar alți 35 s-au abținut.

Săptămâna trecută, mai mulți parlamentari PSD și PNL au depus un amendament prin care devine obligatoriu consimțământul părinților pentru participarea elevilor la cursurile de educație sexuală. USR s-a opus variantei de lege introduse de PSD și PNL, prin care materia nu se mai numește „educație sexuală”, ci „educație sanitară”, iar predarea este făcută doar cu acordul părinților. .

Deputații social-democrați și cei liberali au introdus următorul amendament în Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului: „derularea sistematică în unitățile școlare, cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sanitară, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor”.

În forma adoptată de Parlament, legea merge la președintele României, care va decide dacă va fi promulgată în această formă.

Cotidianul Libertatea, dezvăluia pe 12 martie, că deputații au adoptat un proiect de lege care prevede obligativitatea organizării în şcolile din țara noastră, cel puţin semestrial, a unor programe pentru viaţă şi sănătate, inclusiv educație sexuală pentru copii. Proiectul schimba legea promulgată de președintele Iohannis, la începutul lunii aprilie, prin care elevii vor face educație pentru sănătate, inclusiv educație sexuală, începând din toamnă.

Inițiatorii amendamentului care intenționează să schimbe actul normativ au fost deputatul PSD Adrian Solomon, senatorul PSD Titus Corlățean, cu susținerea deputatului PNL Robert-Ionatan Sighiartău, membru în Grupul Ecumenic de Rugăciune din Parlament. 

Articolul precedentMinisterul Educației: 30 de elevi au avut temperatura mai mare de 37.3 grade Celsius în prima zi de pregătire
Articolul următorGuvernul Orban va trebui să dubleze alocațiile copiilor/ Legea a trecut de Camera Deputaților