Acasă Actualitate Sondaj: 50% dintre tineri și-au început viața sexuală la mai puțin de...

Sondaj: 50% dintre tineri și-au început viața sexuală la mai puțin de 17 ani/ Informațiile le iau de pe internet

Young woman holding condom and contraceptive pills prevent pregnancy

Un procent de 64% dintre tinerii români se informează de pe internet și din social media în ceea ce privește sexualitatea și metodele de contracepție folosite, iar 56% aleg să nu discute cu părinții când se confruntă cu o problemă de natură sexuală, arată un chestionar online realizat de PlanificăNeprevăzutul.ro printre tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani.

Doar 13% dintre tineri aleg să consulte un medic (13%) când întâmpină o problemă de natură sexuală. În plus, aceștia nu se consultă nici cu familia, 56% dintre ei mărturisind că nu discută cu părinții despre acest gen de subiecte. Printre motivele menționate de tineri pentru a nu aborda discuții de natură sexuală cu familia sunt jena (28%), intimitatea (10%), neînțelegerile dintre generații (5%) ori faptul că acest tip de subiecte sunt considerate tabu în familie (5%).

De altfel, cei cu care ei aleg să vorbească despre problemele sexuale sunt medicii (44%), prietenii, colegii ori rudele de vârste apropiate (34%).

Conform sondajului, peste 50% dintre participanți au recunoscut că și-au început viața sexuală la mai puțin de 17 ani, iar 60% dintre ei spun că au avut cel puțin un contact neprotejat de la debutul vieții sexuale, deși aproape toți (93%) sunt conștienți de riscurile apariției unei sarcini nedorite.

În ceea ce privește alegerea unei metode sigure de contracepție, 24% dintre tineri folosesc metoda aleasă de partener, iar 18% utilizează metoda retragerii, deși aceasta din urmă prezintă o rată de eșec de 26%, conform studiilor clinice.

Mai mult, 66% dintre respondenți se tem de instalarea unei sarcini nedorite în cazul unui contact neprotejat. Tinerii nu stau foarte bine nici la capitolul mituri legate de contracepție. 33% consideră că anticoncepționalele cauzează dezechilibre hormonale sau îngrașă (16%), iar 18% cred că prezervativele reduc plăcerea actului sexual

„Debutul vieții sexuale este un moment important în viața oricărei persoane. Această decizie vine la pachet cu responsabilitatea de a alege o metodă contraceptivă sigură, pentru a evita o sarcină nedorită sau contactarea unor boli cu transmitere sexuală.
Recomandăm tinerilor să se documenteze din surse credibile cu privire la metodele de contracepție, să caute răspunsuri la problemele lor sexuale în cabinetele medicilor, să meargă periodic la controale de specialitate, să se informeze corect în legătură cu orice chestiune de natură sexuală, care îi privește și îi impactează în mod direct”, punctează Mirela Popa, medic primar obstetrică-ginecologie și expert al platformei PlanificăNeprevăzutul.ro.

Sondajul despre cât de bine informați sunt tinerii cu privire la sexualitate, a fost realizat la sfârșitul anului trecut, prin folosirea unui chestionar online pe platforma PlanificăNeprevăzutul.ro. La întrebările chestionarului au răspuns peste 600 de tineri din țară, cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani, din mediul urban și rural.

Articolul precedentKlaus Iohannis: Va fi posibilă redeschiderea grădinițelor private după 15 iunie
Articolul următorCum vor fi primiți copiii la grădiniță/ Regulile obligatorii de curățenie