Acasă Actualitate Asztalos Csaba, președintele CNCD: Respingerea elevului cu 37.3 temperatura este discriminatorie

Asztalos Csaba, președintele CNCD: Respingerea elevului cu 37.3 temperatura este discriminatorie

Respingerea elevului care are 37.3 grade Celsius temperatura în ziua examenului este discriminatorie, a spus  pentru StiriEdu.ro. Asztalos Csaba, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Într-un punct de vedere realizat la solicitarea Avocatului Poporului, CNCD arată că metoda adecvată în acest caz este ca elevul să dea examenul într-o sală specială.

Noi am avut o solicitare de la Avocatul Popoprului prin care ne-a cerut un punct de vedere dacă amânarea sau respingerea elevului care are 37.3 temepratura este o formă de discriminare sau nu. Noi am fost astăzi 7 în colegiu și 6 dintre noi am ajuns la concluzia că are efecte discriminatorii. Punctul nostru de vedere îl vom transmite mâine către Avocatul Poporului. În punctul nostru de vedere am susținut că procedura poate fi schimbată”, a spus Asztalos Csaba, președintele CNCD.

Acesta a argumentat că un elev sau o persoană poate să aibă 37,3 temperatură din mai multe motive. „Așa cum o persoană care nu are 37.3 poate să aibă COVID-19 și să fie asimptomatică. Triajul se face la fiecare elev. Dacă îl trimiți acasă n-o să mai dea examenul în aceleași condiții, vor fi alte subiecte, altă modalitate de examinare. Or, știm bine că la clasa a VIII-a, de exemplu,  examenul contează pentru admiterea la liceu. Dacă e examen unic am o singură sesiune. În fiecare an am avut o singură sesiune de examen unic. Chiar dacă dau peste două săptămâni vor  da din alte subiecte, plus etichetarea copilului pentru că nu am un diagnostic clar de boală cronică contagioasă. Metoda pe care au ales-o nu este una adecvată și necesară să organizezi examen peste două săptămâni”, a mai spus Asztalos Csaba.

Președintele CNCD arată că nu organizarea unei noi sesiuni de examen peste două săptămâni este soluția, ci săli separate pentru elevii care au temperatură în ziua examenului.

Metoda adecvată în acest caz este să ai clase, săli separate unde îi introduce pe cei care au 37.3 și dau examenul în aceleași condiții în care le susțin și ceilalți elevi. Asta înseamnă egalitate. Plus, că îi încalcă dreptul de a participa la acest examen pe niște considerente incerte.  Soluția ar fi să aibă o sală separată pentru acești elevi care au 37.3 să susțină examenul”, a  mai spus președintele CNCD.

Avocatul Poporului este instituția care poate să solicite modificările procedurii de examen pentru că are această autoritate.

Informația privind discriminarea elevilor care vor fi respinși pentru că  au temperatură peste 37,3 °C la  Evaluarea Națională și BAC a apărut pe edupedu, unde Renate Weber, Avocatului Poporului a declarat că trebuie „să li se pună acestor copii la dispoziție o sală anume”.

Reamintim că Ordinul comun al ministrului Educației și Sănătății prevede ca în ziua examenului persoanele care au temperatură mai mare de 37,3 să nu fie primite în școală. Pentru elevii care sunt în această situație, fie la Evaluarea Națională, fie la Bacalaureat, Ministerul Educației organizează sesiuni speciale.

Calendarul sesiunii speciale de la Evaluarea Nationala 2020 prevede că pe 29 iunie – proba scrisă la Limba și Literatura Română, ăe 30 iunie – proba scrisă la Matematică, iar pe 1 iulie – proba scrisă la Limba și Literatura Maternă

Citiți și: Evaluare Națională 2020: Calendarul OFICIAL al examenului cu cele două sesiuni

Articolul precedentCu cât vor fi plătiți profesorii care participă la Evaluarea Națională și la Bacalaureat
Articolul următorMonica Anisie: Corectarea lucrărilor la examenele naționale se va face în alte județe