Acasă Actualitate ACCEPT: Cerem respingerea legii care interzice orice referire la identitatea de gen...

ACCEPT: Cerem respingerea legii care interzice orice referire la identitatea de gen în școli

După ce senatorul Vlad Alexandrescu a avertizat că Senatul, în calitate de cameră decizională a Parlamentului, a adoptat o modificare la Legea Educației Naționale care interzice orice referire în școli și universități la identitatea de gen, Asociația ACCEPT solicită președintelui Klaus Iohannis să refuze promulgarea acestei legi și să o retrimită la dezbatere în Parlament. În legea adoptată se specifică că dentitatea de gen este înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași.

Vlad Alexandrescu: Va fi interzisă în toate școlile și spațiile destinate educației orice referire la conceptul de gen


„Președintele trebuie să apere integritatea spațiului educațional, libertatea de gândire și exprimare academică, care asigură elevilor, studenților și profesioniștilor acces la informații corecte bazate pe știință, nu prejudecată și bigotism religios”, arată un comunicat al Asociației. Potrivit estimărilor Accept, în România trăiesc în jur de 120.000 de persoane transgender, iar măsura adoptată de Senat contravine obligațiilor asumate de România.

„Modificarea adoptată contravine obligațiilor internaționale ale României asumate prin ratificarea Convenției de la Istanbul, și jurisprudenței CEDO sau CJUE care recunosc consecvent existența persoanelor transgender și consensului științific în domeniu. Organizația Mondială a Sănătății specifică faptul că identitatea de gen este o simplă trăsătură a ființei umane, nu o patologie, și că situațiile în care sexul atribuit la naștere nu este același cu identitatea de gen și expresia de gen a persoanei constituie o situație banală de sănătate sexuală și reproductivă”, arată reacția Accept.

„Parlamentarii României, care au votat această lege, au votat împotriva unui segment al populației României pe care ar trebui să îl reprezinte și protejeze. Sunt, astfel, direct responsabili pentru toate persoanele transgender discriminate, umilite, abuzate, respinse din mediul educațional, a căror existență este pusă la grea încercare în fiecare zi în România,” a declarat Patrick Brăila, Co-Președinte al ACCEPT.

Absența educației referitoare la identitate de gen în spațiul educațional are consecințe extrem de grave pentru persoanele transgender și pentru toate profesiile din România. Persoanele transgender au nevoie de servicii medicale specifice, care să asigure tranziția medicală, prin activitatea profesională a  unor chirurgi, endocrinologi, ginecologi sau medici de familie, specialiști care trebuie să beneficieze de informație în acest sens. Mai mult, persoanele transgender interacționează zilnic cu reprezentanții autorităților statului, care trebuie instruiți astfel încât să asigure un acces nediscriminatoriu la servicii publice.

„Legea adoptată astăzi de parlament reprezintă o gravă ingerință a autorităților asupra libertății academice, a libertăţii de exprimare şi de informare, asupra drepturilor omului și asupra drepturilor copiilor la o educație echilibrată, bazată pe știință și nu pe ideologiile ultraconservatoare promovate în Parlamentul României.  Legea nu contribuie la educația copiilor, nici la asigurarea acesteia în contextul pandemiei care pune în pericol derularea proceselor educaționale, a examenelor naționale, bacalaureatului sau admiterii. Din contră, această lege vizează intimidarea cadrelor didactice din sistemul preuniversitar, universitar și care furnizează formare continuă respectând principiul nediscriminării persoanelor transgender și adevărul științific”, mai spun reprezentanții ACCEPT.

Articolul precedentVlad Alexandrescu: Orice referire la conceptul de gen va fi interzisă în toate școlile și spațiile destinate educației
Articolul următorClase cu 15 elevi și ore de 30 de minute – recomandările INSP pentru redeschiderea școlilor