Acasă Actualitate Clase cu 15 elevi și ore de 30 de minute – recomandările...

Clase cu 15 elevi și ore de 30 de minute – recomandările INSP pentru redeschiderea școlilor

INQUAM PHOTO/ OCTAV GANEA
INQUAM PHOTO/ OCTAV GANEA

Clase de maximum 10-15 elevi, care să stea la distanță de cel puțin 2 metri unii față de ceilalți. Orarul va fi scurtat la maximum 4 ore, iar fiecare oră de curs să dureze cel mult 30 de minute, arată recomandările Institutului Național de Sănătate Publice, publicate de Ministerul Sănătății.

Măsuri de protecție în unitățile de învățământ în contextul pandemiei de COVID-19:

1. Asigurarea coordonării activitățtilor de prevenire COVID 19, prin desemnarea unui reprezentant al școlii care coordoneaza activitățile la nivelul unității.

2. Organizarea spațiilor pentru prevenirea contactului apropiat:

a. Crearea în interiorul școlii (curte, săli de clasă, coridoare,etc) a unor circuite clare, prin demarcare cu benzi vizibile care să asigure ”trasee prestabilite” de intrare, deplasare în interiorul scolii și de părăsire a școlii, facilitand păstrarea unei distanțe între elevi de cel puțin 1.5 m pe tot parcursul prezenței în școală;

b. Organizarea spatiilor in clase:

În clasă, predarea ar trebui organizată în clase de maximum 10-15 elevi, astfel încat sa fie alocată o suprafata de minim 4 mp pentru fiecare elev și 4 mp suplimentari pentru profesor. Este posibilă creșterea numarului de elevi în funcție de condițiile locale, dar trebuie îndeplinită condiția unui singur copil în bancă.

Compoziția grupurilor/claselor va fi neschimbată și copilul nu va putea schimba clasa/grupul.

Contactul reciproc între grupuri va fi limitat.

Nu vor fi permise organizarea de cluburi școlare sau grupuri de hobby sau alte activități care presupun participarea simultană a unui număr mai mare de 3 elevi.

Locurile din clasă trebuie sa fie fixe, adica dupa aranjarea elevilor în ăanci, aceștia nu vor mai schimba locurile între ei pe toata perioada cursurilor.

Fiecare elev va ocupa loc în bancă la o distanță de cel puțin 1,5 metri față de ceilalți.

Măsurarea se va face cu metrul între centrele scaunelor elevilor, iar numărul maxim de elevi/clasă trebuie să nu depașească jumatate din efectiv.

Scaunele și banca trebuie dispuse astfel încât distanța între bănci să fie cât se poate de mare, de preferință lângă pereți, daca spatiul permite acest mod de aranjament, de exemplu prin pastrarea unui pupitru gol intre 2 pupitre ocupate.

Experimentele (la orele de chimie/fizică/biologie) care necesită mișcare și/sau interacțiune strânsă între elevi nu trebuie organizate. Elevii nu se vor muta din clasa de bază în laboratoare.

Experimentele pot fi prezentate pe înregistrări video.

c. Orele de educație fizică – Aceste ore/activități se vor desfășura la finalul cursurilor, pentru ca elevii să poată pleca direct acasă.

La orele de educație fizică, sub atenta supraveghere și îndrumare a cadrelor didactice, se pot desfășura doar anumite jocuri sportive, exclusiv în aer liber, dar cu respectarea anumitor reguli:

Fotbal – se va juca la o singură poartă, numărul maxim de jucători este 5 (4 jucători de câmp și un portar) și doar portarul (care va purta obligatoriu mănuși) poate atinge mingea cu mâna; repunerea mingei în joc de la marginea terenului se va face doar cu piciorul; Mingea va fi dezinfectată după fiecare meci jucat.

Baschet – fiecare elev va avea mingea proprie și va arunca la coș, pe rând, păstrând spații suficient de mari față de colegii lui. După terminarea orei de educație fizică, mingiile utilizate vor fi colectate într-un sac special destinat, și vor fi dezinfectate riguros utilizând substanțele dezinfectante avizate urmând a fi depozitate apoi în alt sac separat de cel în care au fost colectate (și care urmează a fi și el dezinfectat și pregătit pentru utilizarea ulterioară).

Pentru desfășurarea orelor de educație fizică, elevii vor fi instruiți, ca pe tot parcursul activității să nu își atingă fața, gura, ochii, nasul cu mâinile neigienizate, păstrând un comportament civilizat.

La finalul orelor de educatie fizică, toti elevii trebuie să se spele pe mâini cu apa și sapun timp de 20 secunde. Dacă nu este posibila spalarea mainilor este necesar sa se efectueze igiena mîinilor cu un antiseptic pe bază de alcool.

Se va efectua curățenia, dezinfectia cu soluții avizate și aerisirea salii de sport dupa fiecare grupa de elevi.

Organizarea programului școlar:

Decalarea orelor de intrare: Intrările si ieșirile din unitate vor fi eșalonate la intervale regulate de timp pentru a se evita aglomerările

ora de începere a cursurilor să fie diferită pe clase de studiu, pentru a evita aglomerația școlarilor la triajul epidemiologic și la intrarea în școală. (de ex, decalaj de 15-20 de minute); în consecință și intrarea în pauze se va face la ore diferite pentru a evita aglomerarea la grupurile sanitare.

programul școlar adus la cunostința elevilor să conțină orele de începere și durata orelor de clasă și a pauzelor precum și a pauzei/pauzelor de masă ;

Diminuarea timpului alocat orelor de clasă:

Numărul de ore petrecute de elevi în cadrul procesului instructiv-educativ /zi la școală să fie limitat. Recomandăm un maxim de 4 ore/zi, durata orei de maxim 30 min, durata pauzei de maxim 20 minute, pentru a se permite timpul necesar spălatului eficient al mainilor;

Participarea alternativă a elevilor, prin rotatie, la orele de clasa on line a unei părți din elevi, ceilalți fiind prezenți fizic la școală ( de preferat în primă etapă întrucât asigură un timp de expunere mai redus pentru fiecare elev) ;

Alternarea orelor de curs cu activități în aer liber: în măsura în care este posibil una dintre ore/zi să se deruleze în spații deschise (curtea scolii);

Amânarea și anularea manifestarilor sportive, culturale, pe timpul pandemiei, în vederea evitării aglomerarii si pentru limitarea transmiterii infectiilor respiratorii ;

Diminuarea pe cât posibil a deplasărilor cadrelor didactice, elevilor și a personalului unității în incinta acesteia.

Descarcă de aici: Recomandări pentru măsurilede protecție care trebuie aplicate pentru reluarea activităților în unitățilepentru educarea și instruirea copiilor și tinerilor,clasele 0-XIII, în contextul epidemiologic al COVID19

Articolul precedentACCEPT: Cerem respingerea legii care interzice orice referire la identitatea de gen în școli
Articolul următorTitlul de doctor va fi acordat de CNATDCU/ Propunerea care îi supără pe rectori