Acasă Actualitate Universitatea Harvard renunță temporar la testele standardizate pentru admitere

Universitatea Harvard renunță temporar la testele standardizate pentru admitere

Sursa foto: Facebook
Sursa foto: Facebook

Universitatea Harvard a anunțat luni că nu va cere testele standardizate la admitere pentru candidații de anul viitor. Decizia a fost luată în contextul pandemiei de COVID-19 și  în urma criticilor că testele standardizate penalizează în mod nedrept candidații de culoare, potrivit The Boston Globe.

Universitatea arată că decizia este una temporară. De altfel, Harvard-ul și-a apărat în instanță politica de admitere și strategia de a construi un corp divers de studenți. Toamna trecută, un judecător federal din Boston a avizat favorabil politica de admitere bazată pe considerente rasiale, cu toate că  oponenții acestei decizii au făcut apel pentru anularea deciziei în instanță.

Purtătorul de cuvânt al universității a declarat luni că decizia de a renunța la testele standardizate este legată  de  dificultățile create de  pandemia de COVID-19 pentru candidații care vor să susțină teste standardizate. Purtătorul de cuvânt a mai spus că cei care nu susțin aceste teste nu sunt dezavantajați.

„Înțelegem că pandemia de COVID-19 a creat provocări insurmontabile în programarea testelor pentru toți elevii, în special pentru cei aflați într-un mediu economic modest, iar aceste schimbări temporare vin în întâmpinarea acestor provocări”, a spus Rachel Dane, reprezentantul Universității Harvard.

Cu toate acestea, înainte de pandemie, tot mai multe instituții școlare s-au alăturat unei mișcări naționale pentru ca testele standardizate să fie opționale la admitere. Mai mult de jumătate din colegiile și universitățile de 4 ani din SUA nu mai cer testele SAT sau ACT la admiterea din acestă toamnă.

Pe de altă parte, o coaliție de organizații pentru drepturile civile și avocați în educație intenționează să trimită marți o scrisoare universităților de elită, printer care și Institutului Tehnologic din Massachusetts, prin care îi îndeamnă să renunțe la teste standardizate precum SAT sau ACT.

„Vă invităm să susțineti renunțarea la practicile care instituționalizează inechitatea rasială și să acționați astfel încât instituția dumneavoastră să  promoveze diversitatea incluzivă care este esențială pentru generarea de soluții durabile și un viitor mai bun pentru toți”, se arată în scrisoare făcută publică de Comitetul Avocaților pentru Drepturi Civile citata de Boston Globe.

În Statele Unite, testele SAT sunt susținute anual de elevii de liceu din anii terminali. Examenul este organizat de College Board, o organizație non-profit, și este administrat de Serviciul de Testare Educațională. Au fost introduse în anul 1926 cu menirea  să ofere o evaluare a absolvenților din liceu. Examenul nu este obligatoriu, însă cele mai multe universități din SUA cer notele de la testul SAT, ca parte a dosarului de admitere. Candidații sunt testați la trei discipline principale: Matematica, Lectura Critica si Scriere.

Testul ACT a fost introdus în anul 1959 ca un competitor pentru SAT, fiind mai avantajos în sensul că  dureaza maximum 4 ore si poate fi repetat de cel mult 12 ori pe parcursul anilor de liceu.

Articolul precedentOFICIAL Normele pentru redeschiderea grădinițelor, publicate în Monitorul Oficial
Articolul următorLibertatea: Ministerul Educației a cumpărat 15 milioane de măști de la o firmă specializată în construcții a unui fost consilier PSD judecat pentru corupție