Acasă Actualitate VIDEO Monica Anisie: 375 de școli vor primi bani pentru a scăpa...

VIDEO Monica Anisie: 375 de școli vor primi bani pentru a scăpa de toaletele din curte UPDATE

Ministrul Educației, Monica Anisie, a prezentat în ședința de guvern de marți un proiect de hotărâre prin care primăriile vor primi bani pentru renovarea a 375 de școli care au toaletă în curte.

„Am propus și s-a aprobat introducerea pe ordinea de zi a ședinței de astăzi, 16 iunie, a Guvernului Românei, repartizarea sumei de 31.269.000 de lei din transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale, prevăzută în bugetul Ministerului Educației și Cercetării pe anul 2020, pentru lucrări de amenajare a grupurilor sanitare și asigurarea cu utilități a acestora, în 375 de unități de învățământ preuniversitar de stat”, a postat ministrul pe Facebook.

Din cele 31.2 milioane de lei, 17 milioane de lei se vor  aloca pentru continuarea lucrărilor de amenajare a grupurilor sanitare și asigurării cu utilități a 272 de unități de învățământ preuniversitar, finanțate în anul 2019 (prin HG nr. 363 și HG nr. 674), dar ale căror lucrări nu au fost  finalizate la sfârșitul anului trecut.

Alte 14.269.000 de lei sunt dați pentru finanțarea lucrărilor de amenajare a unor grupuri sanitare, precum și asigurării cu utilități a acestora, în 103 unități de învățământ preuniversitar de stat, care nu dispun de grupuri sanitare conforme.

Alocările bugetare au fost adoptate printr-o hotărâre, potrivit căreia aceste sume se transferă către bugetele locale, prin intermediul inspectoratelor școlare județene. Ulterior, autoritățile locale, pe raza cărora funcționează unitățile de învățământ preuniversitar de stat nominalizate, au obligația de a-și actualiza bugetele locale cu sumele aferente, astfel încât să poată demara procedurile de amenajare a grupurilor sanitare la unitățile de învățământ beneficiare. Procedurile privind achiziția lucrărilor de investiții, încheierea și derularea contractului de lucrări intră în sarcina autorităților locale.

Consiliile locale răspund, în condițiile legii, de utilizarea sumelor repartizate. În situația în care, la sfârșitul anului 2020, vor exista fonduri neutilizate, acestea vor fi virate către bugetul de stat.

În bugetul Ministerului Educației și Cercetării, pentru anul 2020, la Capitolul Cheltuieli de capital, Titlul 51 Transferuri între unități ale administrației publice, a fost alocată suma de 31.400 milioane lei pentru continuarea îmbunătățirii condițiilor din unitățile de învățământ care funcționează cu grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă și fără canalizare.

În luna ianuarie, atunci când Monica Ansie a vizitat mai multe școli din mediul rural, spunea că au fost alocați bani pentru toate cele 857 de unitati de invatamant care aveau toalete în curte, dar primarii nu au folosiseră banii, ci i-au returnat către bugetul de stat.

Articolul precedentLudovic Orban, despre redeschiderea grădinițelor: „Nu ne jucăm cu sănătatea copiilor” VIDEO
Articolul următorVlad Alexandrescu: Orice referire la conceptul de gen va fi interzisă în toate școlile și spațiile destinate educației