Mircea Miclea, fostul ministru al Educației, vorbește într-un interviu pentru spotmedia.ro despre efectele suspendării cursurilor școlare din luna martie. Primul efect este creșterea explozivă a analfabetismului funcțional, mai ales în rândul elevilor care nu au avut acces la cursurilor online din cauza lipsei internetului sau a calculatoarelor. Cursurile ar trebui reluate la 1 septembrie astfel încât elevii să recupereze ceea ce au pierdut.
„Din păcate, principalul efect este de creștere explozivă a analfabetismului funcțional, răspândit în primul rând la acei elevi care nu au mijloace digitale. Ei în această perioadă nu au învățat absolut nimic. Ar fi trebuit că după terminarea stării de urgență soluția să fie una locală. În satele unde numărul de infectați e zero, ar fi trebuit reluată școala cu jumătăți de clase și cu păstrarea unor măsuri de igiena. Dacă iți păsa de elevi se putea relua școala, astfel încât să recupereze ceva din ce au pierdut. Al doilea lucru este că s-a văzut foarte clar cât de puțini au fost profesorii cărora chiar le-a păsat de elevi, chiar dacă și-au luat integral salariile. Părinții care au stat acasă cu copiii au văzut lucrul acesta mult mai clar”, a spus Mircea Miclea pentru spotmedia.ro.
Fostul ministru arată că anul școlar ar trebui să înceapă mai devreme, la 1 septembrie astfel încât elevii să recupereze ceea ce au pierdut.
„Încă nu e târziu să se revină asupra deciziei și să se reia anul școlar măcar de la 1 septembrie, pentru recuperare. Gândiți-vă la copiii din clasa I care au ajuns numai la litera M. Sau la copiii care au ajuns cu tabla înmulțirii numai până la 5×5. Ce faci cu ei, îi bagi așa în clasa următoare? Ar fi și o măsură de siguranță. Dacă în iarnă va fi din nou o întrerupere, nu e mai bine să-ți iei măsuri de siguranță și să începi școala mai devreme? Și ar trebui să se înțeleagă foarte clar: viitorul este al învățământului hibrid, combinație de “față în față” și on line. Cu fondurile europene și cele de la buget, ministerul ar trebui să demareze acum foarte clar dezvoltarea învățământului digital”, a spus Mircea Miclea.
Intreg interviul cu Mircea Miclea poate fi citit aici: În mintea generației nativilor digitali. Cum poate reîncepe școala? – Interviu audio cu prof. Mircea Miclea
Structura anului școlar 2020-2021
- Cursurile anului şcolar 2020 – 2021 încep luni, 14 septembrie 2020.
Anul școlar 2020-2021 se structurează pe două semestre, 34 de săptămâni, după cum urmează:
- Semestrul I – 17 săptămâni de cursuri (14 septembrie – 29 ianuarie 2021)
- Semestrul al II-lea – 17 săptămâni de cursuri (8 februarie -18 iunie 2021)
Vacanțele elevilor sunt programate astfel:
- Vacanță intrasemestrială (învățământ preșcolar și primar): 26 octombrie – 1 noiembrie 2020
- Vacanța de iarnă: 23 decembrie 2020 – 10 ianuarie 2021
- Vacanța intersemestrială: 30 ianuarie – 7 februarie 2021)
- Vacanța de primăvară
- Paștele Catolic (2 – 11 aprilie)
- Paștele Ortodox (30 aprilie – 9 mai)
- Vacanța de vară: 18 iunie 2021 – data din septembrie 2021 la care vor începe cursurile anului școlar 2021-2022).
Elevii de liceu termină cursurile la 4 iunie 2021, anul școlar având are 32 de săptămâni de cursuri.
Pentru clasele a VIII-a, anul școlar are 33 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 11 iunie 2021, în timp ce pentru clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică, cu excepția claselor terminale și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri.
Programul național ‚‚Școala Altfel’’ se va desfășura în perioada 5 octombrie 2020 – 4 iunie 2021, pe o perioadă de 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unității de învățământ.