Acasă Actualitate Un matematician român a primit Premiul Wittgenstein 2020, cel mai valoros premiu...

Un matematician român a primit Premiul Wittgenstein 2020, cel mai valoros premiu științific din Austria

Matematicianul Adrian Constantin de la Universitatea din Viena a primit Premiul Wittgenstein 2020, cel mai valoros premiu pentru promovarea științei în Austria, cu o subvenție de 1,5 milioane de euro, potrivit rador.ro. Premiul Wittgenstein este destinat să garanteze cercetătorilor excelenți „cel mai înalt grad de libertate și flexibilitate în desfășurarea activității lor de cercetare pentru a permite o dezvoltare extraordinară a realizărilor lor științifice”.

Juriul internațional format din opt oameni de știință de top, inclusiv doi câștigători ai Premiului Nobel, și-a justificat decizia pentru Adrian Constantin prin „contribuțiile sale inovatoare la matematica propagării valurilor”. Cercetările sale despre modul în care se sparg undele au pus bazele „investigării matematice riguroase a singularităților în ecuațiile diferențiale parțiale neliniare ale fluxurilor de fluide”, a declarat președintele juriului, Janet Wolff (Universitatea din Manchester).

Omul de știință premiat s-a născut pe 22 aprilie 1970, la Timișoara, România, unde a urmat o școală de limbă germană. Adrian Constantin a studiat la Universitatea Sophia-Antipolis din Nisa. Și-a luat doctoratul în 1996 la Institutul Courant de la New York University. Cariera sa profesională continuă l-a dus de la Universitatea din Basel și de la Universitatea din Zürich la Universitatea Newcastle din Anglia și mai departe, la Trinity College Dublin. Din septembrie 2008, cercetătorul Adrian Constantin predă la Facultatea de Matematică a Universității din Viena.

Matematicianul Adrian Constantin este un specialist în valurile și curenții din oceane și din atmosferă. Potrivit site-ului Facultăţii de Matematică a Universităţii din Viena, Adrian Constantin este lider mondial în teorie și în aplicarea ecuațiilor diferențiale parțiale neliniare.

Articolul precedentVIDEO Monica Anisie: „Definitivatul se desfășoară, nu este un concurs de ocupare a posturilor”
Articolul următorBAC 2020 Subiecte Română Cele 40 de teste de antrenament pentru Română – REAL și UMAN